CIA nije umanjila broj proteranih Srba sa Kosova


Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), u svom izveštaju o zemljama sveta nije umanjila broj izbeglih Srba sa Kosova, objavio je na svom Tviter profilu konsultant za ljudska prava Aleksandar Sekulić, reagujući na tekstove u listu Alo i Večernjim novostima.

Ova dva dnevna lista objavila su da CIA u svom izveštaju tvrdi kako je tokom rata na Kosovu i Metohiji proterano 16.000 Srba i 800.000 Albanaca, dok podaci Srbije ukazuju da oko 200.000 Srba ne može godinama da se vrati svojim domovima.

„Večernje novosti opet lažu na lako proverivim stvarima, mada je to laganje njihova konstanta. Kažu da je CIA u izveštaju za Kosovo umanjila broj proteranih Srba na 16k. Minut kasnije, možete da proverite na CIA World Factbook sajtu i vidite da se radi o interno raseljenim, dakle o Srbima koji su proterani iz jednog kraja Kosova u drugi kraj Kosova“, napisao je Sekulić na svom profilu.

Alo je ove trdnje izneo pod naslovom „IZVEŠTAJ IZ LENGLIJA CIA “likvidirala” 180.000 Srba!“, a Večernje novosti nešto skromnije: „CIA umanjila broj proteranih Srba“. Isto je objavljeno i u Kuriru pod naslovom „CIA NAMERNO ZATURILA VIŠE OD 180.000 PROGNANIH SRBA SA KOSOVA I METOHIJE“.

Podaci na koje nam je Sekulić ukazao, a proverili smo i na sajtu CIA kažu da je na teritoriji Kosova interno raseljeno 16.000 Srba i 800.000 Albanaca u vreme rata 1998/99. Podatak se odnosi na one koji su otišli iz jednog dela Kosova u drugi deo.

Uvidom u odeljak posvećen Srbiji jasno se vidi podatak da je u našu državu sa Kosova došlo 199.584 izbeglih i raseljenih lica. CIA u svom izveštaju kaže da se tu uglavnom radi o Srbima, ali da ima i Roma, Aškalija, Egipćana itd.

Zanimljivo je da na istom mestu postoji i podatak koji je izneo jedan od lidera pokreta „Dosta je Bilo“ Saša Radulović da je u Srbiji azil tražilo preko 600.000 migranata. Poznati političar je, međutim, prećutao podatak iz izveštaja CIA u kojem stoji da je Srbija protočna zemlja za migrante i da je kod nas zahtev za azil podnelo svega 3.193 osoba.

Petar Klaić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA