Vrzino kolo lažnih vesti: Dnevni žurnal preneo iz drugih medija lažnu vest koju je sam stvorio


Lažna vest kojom se tvrdi da je na programu američke televizije CNN američki naučnik Dejvid Loren rekao da je „srpska omladina najpametnija na svetu“ raskrinkana je u martu ove godine u nekoliko tekstova portala Raskrikavanje (1, 2). Međutim, to nije sprečilo portal Dnevni žurnal da istu vest objavi 26. novembra. Štaviše, ova lažna vest se prvi put u srpskim medijima pojavila u martu 2017. godine upravo na portalu Dnevnog žurnala, dok je vest od pre dva dana Dnevni žurnal preuzeo iz drugih medija.

Ovu vest je u martu ove godine preneo čitav niz medija, iako postoje nedvosmisleni dokazi da je ona lažna. Na slici na kojoj je navodno predstavljen matematičar Dejvid Loren zapravo je novinar Džejk Taper, a kako je u martu pisao portal Raskrikavanje, pomenuto gostovanje matematičara u programu nije bilo moguće naći ni na sajtu CNN-a, niti pretragom interneta.

Ova lažna vest prešla je dug put u srpskim medijima. Dnevni žurnal je bio njen kreator u martu 2017. godine kada sebe navodi kao izvor ove vesti, da bi je onda čitav niz medija objavio godinu dana kasnije – u martu 2018, kada je i dokazano da je reč o potpuno izmišljenim informacijama. U novembru je Dnevni žurnal opet objavljuje, međutim, ovaj put vest preuzima iz drugih medija, pa potpisuje N1 i FoNet kao izvore.

Ipak, dve vesti istog portala se razlikuju. Dok je u 2017. Dejvid Loren predstavljen kao doktor koji je sproveo analizu po kojoj je „računavši stanje, uslove i broj stanovnika“ utvrdio da „Srbija predstavlja vrhunac obrazovanja“, godinu i po dana kasnije Dejvid Loren je prikazan kao matematičar koji daje identičnu izjavu.

Ovu vest je u novembru 2018. preneo i portal Vidovdan.

Danka Mihajlović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA