Mediji sahranili dete za čiji se život lekari i dalje bore


Jednogodišnja beba iz Vrčina nije preminula, iako su to danas javili pojedini mediji, od kojih su neki kao izvor naveli Kurir.

Vešću pod naslovom „TRAGEDIJA U BEOGRADU: Preminula devojčica u vrtiću, vaspitačice je budile, ali uzalud!“ mediji javljaju da je devojčica umrla u predškolskoj ustanovi „Lane“ u Vrčinu i da je vaspitačice nisu mogle probuditi iz sna. U tekstu se navodi da je beba prevezna na Institut za majku i dete gde joj je samo konstantovana smrt.

Vest na sajtu Happy TV

Međutim, javnom servisu je sa Instituta za majku i dete u Beogradu saopšteno da su lekari uspeli da pokrenu srce devojčice: „Devojčica je priključena na veštačka pluća i lekari se bore za njen život“, navodi se u saopštenju koje prenosi RTS.

Vest o smrti devojčice objavili su Kurir, Telegraf, Happy TV, Mondo i Govorisrbija.rs. Skoro svi mediji kasnije su izmenili vest, javljajući da su lekari oživeli dete.

Darija Stjepić, Fake News Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Mondo ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (15. jun 2023).

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA