Četvorka iz Tokija bila je moćna, ali „najbržu belu štafetu“ izmislili su mediji


Te, 1991. godine, Jugoslavija je, bokserskim rečnikom, bila „na konopcima“. Njeni sportisti, naprotiv, bili su možda nikad prisutniji na svetskoj sceni. Slavu Darka Pančeva, Tonija Kukoča i Monike Seleš na trenutak je zasenila muška štafeta 4×400 metara koja je na Svetskom prvenstvu u Tokiju srušila magičnu granicu od 3 minuta. Time je postavila rezultat koji je i danas vrlo respektabilan za bilo koju evropsku ekipu. Iako je postignuti rezultat bio neverovatno dobar, medijski napisi o „najbržoj beloj štafeti“ na svetu su – neistiniti.

“Preminuo član ‘najbrže bele štafete’ Ismail Mačev”, javio je RTS u utorak (22. januar).

Javni servis navodi kako se „posebno pamti“ da je Mačev „bio član najbrže bele štafete“. „Na Svetskom prvenstvu 1991. u Tokiju, štafeta sastavljena od atletičara beogradskih klubova osvojila je četvrto mesto rezultatom 2:59,95. To je tada bilo najbolje vreme koje je ikada zabeležila štafeta sastavljena od atletičara bele puti. Taj rezultat bio je rekord stare Jugoslavije. Ismail je to ostvario sa Slobodanom Brankovićem, Dejanom Jovkovićem i Nenadom Đurovićem“, preneo je RTS.

Međutim, po podacima Međunarodne atletske federacije (IAAF), najmanje dve “bele” reprezentacije ostvarile su bolje rezultate pre Jugoslavije.  Prvo je u Los Andelesu 12. avgusta 1984. štafeta Australije u sastavu: Daren Klark, Gari Minihan, Rik Micel i Brus Frejn ostvarila rezultat 2:59,70. Godinu dana kasnije, i štafeta Nemačke Demokratske Republike ovu trku istrčala je za devet stotih delova sekunde brže od Jugoslavije. Zvanično je zabeleženo da je štafeta u sastavu: Frank Meler, Matias Šerzing, Jens Karlovic i Tomas Šenlebe, 22. juna 1985. u nemačkom Erfurtu, ostvarila rezultat 2:59,86. Na večnoj listi štafete 4×400 metara Australija i danas zauzima visoku 23. poziciju. Nemačka Demokratska Republika je 28. a Jugoslavija se nalazi na 32. mestu.

Jugoslavija, dakle, nikada nije bila „najbrža bela štafeta“ na svetu. Ipak, baš pod tim imenom postala je neraskidivi deo urbanih legendi o nekadašnjoj državi. Tako je 2013. godina tretira list Politika u svojoj retrospektivi svetskih atletskih šampionata i pod tom sintagmom sportski uspeh predstavljena je na stranicama Atletskog saveza Beograda i Kuće slavnih srpskog sporta. Vest u kojoj se navodi da je preminuo član „najbrže bele štafete“ između ostalih preneli su Tanjug, B-92, Blic, Večernje novosti, Kurir, Mondo, Radio 021, Alo, Telegraf, Sportska centrala, HotSport, Espreso, Nezavisne novine, S-media.

Danijel Apro, Fake News Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Mondo ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio tekst (6. jun 2023), a potom je objavljena i ispravka; Portal Kurira ispravio je netačne navode (12. jul 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA