Današnja ponuda laži u Informeru – jedna o Šauliću, druga o Paveliću


Informer je u današnjem izdanju u tekstu pod naslovom „Nemačka policija istražuje: Na Šabana izvršen atentat?!“ prenela izmišljenu informaciju da nemačka policija sumnja kako je poznati pevač ubijen.

Ovaj list se poziva na tekst iz nemačkih novina „Vestfalen blat“ u kojima se izveštava o saobraćanoj nesreći koja se dogodila, ali Informer dodaje rečenice kojih u tekstu na koji se poziva nema, a u kojima se govori o mogućnosti da je ova nezgoda zapravo atentat. Vest o „atentatu“ preneo je i portal Espreso.

I drugi mediji ovih dana razvijaju različite scenarije o smrti Šaulića, pa se tako u današnjem štampanom izdanju Srpskog telegrafa navodi da su ga ubili lekari, a Kurir se poigrava sa sličnom teorijom, dodajući joj i element misterije.

Pored ove vesti, na naslovnoj strani istog izdanja Informera pojavila i se i vest da je Ministarstvo inostranih poslova otkrilo nove detalje o bekstvu Ante Pavelića u Argentinu uz eksluzivno objavljivanje njegove slike iz tog perioda, uz naslov „Tajna skrivana 71 godinu“. Ipak, tajna nije skrivana tako dugo jer se ista slika može naći na Vikipedija stranici o Paveliću, gde se navodi da je fotografija preuzeta iz knjige „Politička povijest Hrvatske“ Josipa Horvata iz 1989. godine.

Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA