Žikina štrpkanja: mart 2019.


FakeNews Tragač po peti put proverava kolumne Živorada Nikolića objavljene u Kuriru, kojih je tokom marta bilo pet. Ukoliko ste propustili naše prethodne mesečne analize, ovde možete pronaći januarsku, a ovde februarsku.

3. mart

„Jahorina, olimpijska lepotica“ glasio je naziv prve ovomesečne kolumne. Nikolić je ovaj tekst prepisao sa turističkog portala „Ski Sarajevo“

10. mart

Kolumna „Činkve Tere – Italijanski raj“ donela nam je šaroliki prikaz jednog dela italijanske rivijere. Ipak, niste morali da čekate Nikolićevu kolumnu da biste se upoznali sa ovim redovima, budući da su u identičnom obliku objavljeni na sajtu Prve televizije još 22. februara 2016. godine.

17. mart

Žika Šarenica je 17. marta, inspirisan gostom emisije iz protekle nedelje, napisao tekst o arheološkom nalazištu Belica. Pored toga, Žika je inspiraciju našao i u tekstoivima sa sajta Novosti iz ove i iz 2013. godine.

24. mart

Za kolumnu naslova „Branko Radičević Šumadinac“ FakeNews Tragač nije mogao da utvrdi da li je plagijat, pošto se rečenice koje sadrži ne mogu pronaći ni jednom dostupnom onlajn pretragom. Ipak, i ovaj je tekst najvećim delom sačinjen od tuđih misli, tj. od izjava gosta „Žikine Šarenice“ Nenada Grujičića, direktora „Brankovog kola“.

31. mart

Tekst o Jakutima, objavljen poslednjeg dana marta, Nikolić je najvećim delom prepisao sa sajta B92 iz teksta koji je dostupan od 2011. godine.

 

Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira uklonio je sve kolumne Živorada Nikolića sa svog sajta i objavio izvinjenje čitaocima zbog plagiranih tekstova svog bivšeg saradnika (link).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA