U Prištini nije rođena beba kojoj su roditelji dali ime Nato


Napomena: RTS je nakon naše analize objavio ispravku u tekstu sa svog sajta. Originalnu verziju možete pronaći ovde.

Vest da se u Prištini na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja rodila beba kojoj su roditelji dali ime NATO prešla je u srpskim medijima put od tabloida do Drugog dnevnika RTS-a. Iz PR službe Opštine Priština, međutim, navode za FN Tragač da u Prištini nema registrovanih pod ovim imenom.

Prilog RTS-a sa lažnom vešću

Na domaćim portalima 26. marta pojavila se vest o prištinskom novorođenčetu kojem su roditelji dali ime Nato Beriša u čast vojne alijanse, budući da je rođen na dan kada je započela Nato operacija na prostoru Jugoslavije.

Iz PR službe Opštine Priština za FN Tragač rekli su da su ovu informaciju čuli iz medija, ali da u Prištini ne postoji nijedno dete registrovano pod tim imenom

Analizom medijskog izveštavanja o ovoj temi utvrdili smo da su domaći mediji najverovatnije vest zasnovali na pisanju preševskog portala Preshevajone. Međutim ovaj portal je u međuvremenu izbrisao ovu vest, a na naša pitanja o poreklu informacije koju su objavili nisu odgovarali.

Ovu vest preneli su i portali Informer, Mondo, Sputnik, B92, Srbin info, Telegraf, Blic, Alo, Sandžaklive, Republika, Srbija danas, Vesti online, Iskra, Espreso.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena: Portal Mondo ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA