Diana iz Leskovca već godinama ima 22 godine i živi kao Bog sa 22.000 dinara


Portal Espreso objavio je juče priču o izvesnoj Diani (22) iz Leskovca, koja sa platom od 22.000 dinara živi kao bog”. Šest meseci ranije, u oktobru prošle godine, portal Alo objavio je isti tekst – o 22-godišnjoj Diani iz Leskovca koja sa pomenutom platom živi kao car”. Ipak, Diana je i 2017. godine u avgustu imala 22 godine i sa istom platom ovaj put preživljavala”, kako je izvestio Kurir.

Iako je u naslovu Espreso najavio da Diana „živi kao bog”, u tekstu se navodi da joj roditelji plaćaju kiriju, da nije prijavljena i da nema zdravstveno osiguranje, te da se „moli Bogu da je nešto ne zaboli”. „Možda jedan mesec zaista jeste moguće rastegnuti 22.000 od prvog do prvog, ali to bi značilo da ne planirate nikakave troškove mimo ovog spiska i da ne kupujete lekove, čak ni aspirin”, navodi se u tekstu, što je u potpunoj je suprotnosti sa naslovom.

Takođe, s obzirom na to da su tekstovi na sva tri portala skoro identičnog sadržaja, već tri godine kirija iznosi 160 evra, računi 5.000 dinara, markica za gradski prevoz 3.000, a Diani ostaje 14.000 za hranu i ostale potrepštine.

Ipak, neke od rečenica iz prethodnih tekstova pojavljuju se u identičnom obliku u tekstu Blica od februara 2016, ovaj put sa naslovom „Da li joj verujete? Tvrdi da živi od 30.000 dinara i da može sebi sve da priušti“. Ovaj put se navodi da je neimenovana Beograđanka uspela da uštedi čak 150.000 dinara za letovanje u Španiji, sve zahvaljujući tome što ne plaća kiriju i živi u stanu koji je nasledila.

U kontekstu ovih manipulativnih tekstova trebalo bi uzeti u obzir i poslednje podatke o minimalnoj potrošačkoj korpi (za tročlanu porodicu), koja je u januaru ove godine iznosila 36.607 dinara. Slična je bila i u vreme kada su Alo i Kurir objavljivali svoje verzije priče o Diani, večno osuđenoj na 22 godine i isto toliko hiljada dinara.

Sandra Maksimović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (15. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA