Alo tvrdi da se u Zrenjaninu izlilo 30 kilometara udaljeno selo


Banat ume biti nerazumljiv i čudan. Ipak, foto-izveštaj o poplavama objavljen na portalu tabloida Alo podigao je lestvicu misterije na jedan sasvim novi nivo. Prema njihovim navodima, u banatskom gradu Zrenjaninu izlilo se 30 kilometra udaljeno – selo.

„Zrenjanin, izlio se Tomaševac”, javlja Alo i upozorava da se građani „boje novog ‘Obrenovca'”. A šta ovde zapravo odgovara istini? Reka Tamiš, naime, izlila se kod brane u selu Tomašavec i više medija javilo je da je ova nepogoda prouzrokovala zatvaranje puta Botoš – Tomaševac. Građanima se preporučuje da koriste alternativne putne pravce, kao i da poštuju vertikalnu saobraćajnu signalizaciju u Tomaševcu i Botošu.

S druge strane, istine radi, kroz grad Zrenjanin uopšte ne protiče reka Tamiš – i svakako ne nepostojeća reka Tomaševac – već reka Begej od koje, u ovom trenutku, ne prete poplave.

Osim što je demonstrirao nepoznavanje lokalne geografije, Alo je svojim izveštavanjem rizikovao izazivanje panike, pominjanjem navodnog straha od „novog Obrenovca”. Dostupni podaci ni u jednom momentu nisu sugerisali da bi do takve katastrofe moglo da dođe. Hidrometeorološki zavod Srbije javio je da će se vodostaj na Tamišu kretati iznad granice redovne odbrane od poplava, ali i da je nivo reke – u opadanju.

Reka Tamiš je na sajtu RHMZ u jednom trenutku označena žutim trouglom” koji označava redovne odbrane od poplave i leda. „Žuti” trougao nije se pretvorio u „narandžasti”, koji bi značio vanredne mere odbrane, ili „crveni” koji je indikator ekstremnih hidroloških uslova.

Danijel Apro, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA