Žikina štrpkanja: april 2019.


Šesti put po redu Fake News Tragač proverava autentičnost kolumni Žike Šarenice objavljenih u Kuriru. U aprilu, ovaj novinar je napisao tri kolumne.

7. april

Nikolić nas u prvom aprilskom tekstu upoznaje sa predelima zapadne Srbije i manastirom Bogovađa. On nam daje tekst naslonjen na priču istoričara Jovana Đorđevića, čoveka sa kojim sarađuje. Priču koja se u potpunosti, ali malo izmenjenog redosleda, može pronaći na sajtu divcibare.org.

14. april

Tekst objavljen 14. aprila Nikolić je iskoristio da promoviše novi broj naučnog magazina „Nova galaksija“. U njemu je dao kratak deo teksta koji je Pavle Premenović napisao o planini Rtanj. Taj deo teksta bio je odvojen kao citat, pa možemo da pretpostavimo kako je Nikolić ipak, u nekoj meri, počeo da poštuje pravila autorstva.

21. april

Poslednju kolumnu u aprilu poznati novinar posvetio je jednom od simbola Beograda, Avalskom tornju. Predstavio je njegove arhitektonske odlike i sadržajnu istoriju. Ipak, tekst objavljen u Kuriru nema izvore, a nalazi se i na stranici Vikipedije na srpskom jeziku u gotovo identičnim rečenicama.

Do sada, Fake News Tragač je za više od 40 kolumni, koje Nikolić od 3. decembra 2017. godine objavljuje u Kuriru, utvrdio da su delimični ili potpuni plagijati. Upitan da prokomentariše plagirane tekstove koji se sa potpisom Živorada Nikolića objavljuju u Kuriru, glavni i odgovorni urednik tog lista Aleksandar Đondović kaže da je to stvar autora.

„Što se tiče naših kolumnista i komentatora, stav redakcije uvek je bio, i sada je na snazi, da je sve stvar autora – sadržaj teksta kojim se bave. Ovaj deo za koji ste utvrdili da je plagiran, takođe se tiče autora, koji je to već komentarisao“, rekao nam je Đondović i dodao da ne zna koliko tačno traje angažman Živorada Nikolića.

„Pošto nisam bio urednik kada je on angažovan, ne znam koji su uslovi tog dogovora i koliko on treba da traje, ali kad se to bude završilo sešćemo pa ćemo porazgovarati, pa ćemo produžiti saradnju ili ne, ali to u ovom trenutku ne znam“, rekao je Đondović.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira uklonio je sve kolumne Živorada Nikolića sa svog sajta i objavio izvinjenje čitaocima zbog plagiranih tekstova svog bivšeg saradnika (link).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA