Ne, direktori nisu obavezni da idu sa maturantima na ekskurziju


Štampano i onlajn izdanje dnevnog lista Alo objavili su lažnu vest da su po novom pravilniku direktori obavezni da idu sa maturantima na putovanja u inostranstvo.

Ovu vest potrkepili su izjavom Dejana Nedića, direktora Druge ekonomske škole i predsednika Društva direktora škola Srbije, izjavom koju je on dao za Blic 15. maja.

U Pravilniku o organizaciji i ostvarivanju ekskurzije u srednjim školama koji je objavljen krajem aprila u Službenom glasniku, nigde ne stoji da direktor mora da prati đake u inostranstvo, već da on može da bude vođa puta, ili neko drugo lice koje on ovlasti (odeljenski starešina i drugi nastavnici). Takođe, Nedićeva izjava izvučena je iz konteksta jer je u tekstu objavljenom u Blicu ona služila da detaljnije objasni kako su pri kreiranju pravilnika neke ideje prihvaćene, a neke odbijene. A jedna od ideja na kojima se insistrialo, a koja je odbijena, bila je i ta da direktor ide na sve ekskurzije.

„Po novom pravilniku direktor može da bude stručni vođa, što prethodni nije regulisao ni u jednom članu. Nisam rekao da je obavezan“ rekao je Nedić za Fake News Tragač i dodao da ga ne zanimaju novinarski samoinicijativni zaključci.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA