„Najnovije naoružanje“ iz Belorusije staro više od dve decenije


Tabloid Informer objavio je 18. maja manipulativan tekst „Srbija dobija najjače migove“ o remontu letelica MiG-29 koji je Srbija dobila na poklon od Belorusije.

U tekstu koji je objavljen data je izjava predsedinka beloruskog Državnog vojno-industrijskog komiteta Romana Golovočenka. On je rekao da remont aviona teče po planu i da će oni po ugovoru naručioca biti dostavljeni 2021. godine u Srbiju. Ipak, autor teksta iz Informera nije naveo nastavak te izjave, gde Golovočenko kaže da remont aviona i dodatna unapređenja letelica plaća Srbija. Ovu izjavu dao je za novinsku agenciju Belorusije BELTA, a tamo postoji i deo izjave vezan za to ko plaća remont i modernizaciju.

Pored toga, manipulacija se krije i u nadnaslovu teksta gde piše „Odlične vesti: Minsk zvanično potvrdio vojnu pomoć našoj državi“. Letelice o kojima je reč, zvanično su poklonjene Srbiji još 25. februara u Baranovičima, a od tada su na remontu i unapređenju koje se sprovodi na zahtev i račun Srbije. Avioni koji su predati Srbiji datiraju iz 1987. i 1988. godine.

U Informeru je najavljeno da će novi avioni biti opremljeni najnovijim naoružanjem. U tekstu objavljenom na sajtu „Air Force Monthly“ navodi se da su u unapređenje naoružanja uključene rakete R-27ER i R-77. Ove rakete su u upotrebi na avioma preko dvadeset godina i ne predstavljaju novinu u svetu vojnog vazduhoplovstva.

Takođe, sa ova četiri aviona, šest aviona koje je Srbija dobila od Rusije krajem 2016. godine i četiri koliko ih je imala u floti, Informer kaže da će Srbija imati najmoćniju avionsku flotu u regionu. U ovom trentuku, najveću avionsku flotu u regionu nema Srbija, čak ni kada bi svih 14 aviona bilo operativno, već Rumunija. Po podacima iz izveštaja „World Air Force 2019“, Rumunija poseduje 12 letelica tipa F-16 i 24 aviona MiG-21. Srbija pored pomenutih MiG-ova, raspolaže i sa 16 aviona J-22 „Orao“. S obzirom na to da je životni vek jednog MiG-29 aviona produžen, za sada, na 40 godina, iz srpske flote MiG-ova bi 2027. godine ispalo osam, a do 2031. i ostalih šest aviona.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA