U tekstu o greškama kolumnista Vremena napravio 12 grešaka u 12 rečenica


U jučerašnjoj kolumni Zorana Stanojevića objavljenoj u nedeljniku Vreme pronašli smo 12 grešaka u prvih 12 rečenica. U kolumni čija su tema, paradoksalno, sitne greške koje mogu da dovedu do velikih problema, greške su uglavnom nastale usled površnosti i neukog prevoda teksta sa engleskog jezika.

„U maju ove godine osamdesetogodišnji Luiđi Rimonti krenuo je na svoje tradicionalno godišnje putovanje automobilom iz Engleske u rodni Rim.”

1. Luiđi Rimonti nema 80 godina, već 81.

2. „Tradicionalno godišnje putovanje” ili je izmišljeno ili je veoma loš prevod rečenice „Often, over the years, he had driven back to Rome”. Prema navodima više stranih medija, Rimonti je pošao u Vatikan da vidi Papu. 

„Već na trajektu preko Lamanša navigacija je krenula da pravi probleme, pa je stao na prvoj pumpi da zamoli nekoga da mu ponovo ukuca destinaciju (Rome).”

3. Navigacija nije „krenula da pravi probleme već na trajektu”, pošto Luiđi nije vozio trajekt, već tek u Amsterdamu. Takođe, na putanji trajekta nema pumpi.

4. „Trajekt preko Lamanša” je imaginacija autora, pošto je iz originalnog Gardijanovog teksta iz kog su uzeti svi primeri koji se nalaze u kolumni, jasno navedeno da je Luiđi krenuo na putovanje trajektom iz Nort Šildsa (North Shields), kao i da je sa trajekta sišao u Amsterdamu.

Nort Šilds je primorski gradić koji se nalazi nekoliko kilometara nizvodno od Njukasla na Tajnu i od tog gradića direktan trajekt ide sve do Amsterdama. Istočnom granicom Lamanša smatra se Doverski tesnac, čuveno mesto preplivavanja Lamanša.

Svi su izgledi da trajekt nije prošao ni blizu Lamanša.

„Ovo je samo jedan od primera iz teksta objavljenog u Gardijanu gde se novinar bavio slovnim greškama koje su posle ukucavanja u kompjuter nekome zagorčale život.”

5. Ovde je sporno „ukucavanje u kompjuter”, budući da u nekim primerima, pa i u prvom narednom, uopšte nije u pitanju kompjuter, već npr. automat za izdavanje lekova. Takođe, novinar se nije bavio samo slovnim greškama, već raznim vrstama tipfelera – greškama u unosu slova i brojeva, crtica i drugih znakova.

„Jedna medicinska sestra trenutno je u pritvoru jer je greškom pri kucanju umesto leka pacijentu dala otrov za osuđenike na smrt.”
6. Medicinska sestra Radonda Vot iz Tenesija nije „trenutno u pritvoru”, jer je platila kauciju i brani se sa slobode.
7. Takođe, nije u pitanju prosta greška pri kucanju. Naime, ona je nakon otkucana prva dva slova leka odabrala prvi ponuđeni, tako da u „kucanju” nije bilo greške. A reći da je u pitanju „otrov za osuđenike na smrt” u najmanju ruku je površno, pošto je u pitanju mišićni paralitik vekuronijum bromid koji se redovno koristi prilikom stavljanja pacijenata pod opštu anesteziju i prilikom endotrahealnih intubacija, a onda kada se u SAD koristi kao deo koktela „smrtonosne injekcije” i dalje se ne koristi kao otrov. Vekuronijum bromid druga je injekcija od ukupno tri i daje se nakon sedativa radi umirivanja mišića i usporavanja disanja, a pre kalijum-hlorida, koji zapravo ubija.

 

„Jedan uspešan biznis osnovan 1870. je propao jer je službenik u poreskom pogrešio jedno slovo u nameri da likvidira firmu koja je proglasila bankrotstvo.”

8. „Uspešan biznis osnovan 1870.” zapravo je „firma osnovana 1875”;

9. „Službenik u poreskom” je iz “Companies House”, što je ekvivalent našoj Agenciji za privredne registre i nema veze sa „poreskim”;

10. Firma nije „proglasila bankrotstvo”, već je sudskim nalogom naložena likvidacija.

„Najgore je prošao jedan Englez kojem je život uništen jer je neko u policiji pogrešio jedan broj u IP adresi na kojoj je otkriven pedofil, te je potraga dovela do njegovog laptopa.”

11. Nije „Na IP adresi otkriven pedofil” već su sa te IP adrese preuzimane fotografije zlostavljanja dece. U pitanju je tanana, ali ozbiljna razlika koja naročito u slučajevima poput ovog, kada je osoba potpuno nevina, može da ima ogromne posledice.

„Tri nedelje je prošlo dok je utvrđeno da je u pitanju omaška, a njegov život već je bio u slobodnom padu i ništa nije moglo to da ublaži.”

12. Nije „tri nedelje prošlo dok je otkrivena omaška”, već nakon tri nedelje istražni organi i dalje nisu uspeli da dokažu navode niti da pronađu išta na računaru. „Omaška” je otkrivena tek tri godine kasnije, uz pomoć advokata.

 

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA