Nema dokaza da je Tesla finansirao četnike


Desetak portala iz Srbije prenelo je tokom proteklih nedelju dana vest o navodnom dokazu da je Nikola Tesla „finansirao četnike“, što potkrepljuju spomenicom koju je veliki naučnik dobio od Udruženja četnika iz Bele Crkve 1938. godine. Iako tendenciozno formulisani naslovi upućuju čitaoce na zaključak da je Tesla kontinuirano ili višekratno finansijski pomagao četničkom pokretu, krajnja argumentacija je fokusirana na finansijsku podršku jednom jedinom, perifernom događaju, iz perioda pre Drugog svetskog rata. Međutim, Tragač je ustanovio da je čak i ta argumentacija upitna.

Na spomenici se navodi da je Udruženje četnika šalje na ime darodavca „G. Nikola Tesla, vel. naučnik“, i to za „uspomenu na osvećenje zastave“. U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu potvrdili su nam autentičnost ovog dokumenta i poslali nam propratno pismo koje je Tesli dato uz spomenicu. Iako bi se na osnovu same spomenice mogao izvesti zaključak da je Tesla uplatio izvesna sredstva Udruženju četnika iz Bele Crkve, propratno pismo čini tu pretpostavku nesigurnom.

U propratnom pismu se, između ostalog, navodi da jedinica četničkog udruženja pododbora u Beloj Crkvi priprema „osvećenje svoje zastave“ koje iziskuje određene „materijalne žrtve“. S tim u vezi – navodi se – udruženje se obraća „svima nacionalnim rodoljubima, građanima i ustanovama za pripomoć, a kojima dostavljamo ovu spomen-povelju, kao uspomenu na dan osvećenja naše društvene zastave“.

Iz ovog odeljka može se izvesti zaključak da spomenica nije slata onima koji su već donirali sredstva, već različitim potencijalnim donatorima. Da li se Tesla odazvao pozivu izuzetno je teško utvrditi. Muzej Nikole Tesle ima arhivu koja sadrži hiljade Teslinih čekova, čije bi pregledanje u svetlu ove teme bilo otežano činjenicom da je potencijalna donacija mogla biti uplaćena i na nečije lično ime, a ne na ime udruženja. Čak i kada bi svi čekovi bili detaljno pregledani, nemoguće je utvrditi da li je Tesla određene iznose davao u SAD, „na ruke“, nekom povereniku ili posredniku Udruženja četnika. Iako nam taj deo slagalice izostaje, možemo zaključiti kako spomenica sama po sebi nije dokaz da je Tesla „finansirao četnike“.

Kako bismo utvrdili da li postoje drugi tragovi o povezanosti Tesle i četnika, obratili smo se dr Kosti Nikoliću sa Instituta za savremenu istoriju. „Prvi put čujem za ovo“, odgovorio nam je on. „Tesla je nesumnjivo uvek isticao da je Srbin pravoslavne vere – to je najlepše izrazio prilikom posete Beogradu 1. i 2. juna 1892 – ali je bio kosmogonijski orijentisan, daleko od etničkih podela u današnjem smislu”. Nikolić dalje navodi i to da je jugoslovenski političar Sava Kosanović, sin Tesline najmlađe sestre, prišao na kraju rata komunistima i verno im služio, unevši „najveću zbrku oko Teslinih političkih stavova. Kojih nije bilo. Bar nema dokaza za to“.

„Alo“ spornu vest prenosi uz naslov „OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT – SADA JE SVE JASNO! Hoće li Hrvati i posle ovoga da prisvajaju najvećeg srpskog naučnika!“, koji je sporan po dva osnova. Najpre, dokument nije tajni – javno je dostupan u Muzeju Nikole Tesle, kao i na drugim mestima, poput monografije „Simboli i oznake sa Ravne Gore“ (2018).

Drugo, čak i da postoji nedvosmislen dokaz da je Tesla dao donaciju Udruženju četnika, to ne bi istovremeno bio dokaz da je Tesla time hteo dodatno da se deklariše kao Srbin. Kako nam je rekao istoričar dr Vladan Virijević sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, potencijalna donacija „ne implicira automatski nacionalno određenje darodavca. U članstvu tog udruženja, koje je inače pretendovalo da ima opštejugoslovenski karakter, u skladu s ideologijom integralnog jugoslovenstva koja je bila političko-ideološka podloga ličnog režima kralja Aleksandra Karađorđevića, nalazili su se pripadnici svih jugoslovenskih naroda, pa čak i nacionalnih manjina. Ima primera da su u članstvo stupali i Arbanasi na Kosovu i Metohiji“.

Vest su među ostalima preneli Espreso, Srbin info, Alo, Dnevna gazeta, Balkanspress, Nacionalist i Pravda.

 

Stefan Janjić i Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA