Magazin Er Srbije hvali se „profitom“ koji su finansirali građani Srbije


U aktuelnom broju magazina „Elevate” koji je dostupan za čitanje na letovima nacionalnog avioprevoznika Air Serbia, objavljen je manipulativan tekst sa naslovom „Uspešna 2018. za Er Srbiju: Godina zavšena uz profit od 12,2 miliona evra”.

„Еr Srbija je u 2018. godini, uz mere koje su podrazumevale unapređenje poslovanja, pripremu za širenje mreže, koje je realizovano u junu 2019. godine, kao i optimizaciju procesa, prijavila u petoj godini poslovanja neto dobit od 12,2 miliona evra“, navodi se u tekstu.

Navedena suma zaista predstavlja neto prihod nacionalne avio službe, ali se prećutkuje ključna informacija da je ta kompanija od države dobila oko 21 milion evra subvencija iste godine.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kaže za Tragač da o pravom neto rezultatu možemo da pričamo tek kada odbijemo tu sumu: „Ovaj plus na papiru je bez onih dotacija, subvencija i poklona samo običan minus”, zaključuje Ćulibrk.

Ipak, pre mesec dana premijerka Ana Brnabić izjavila je da ono za šta piše da je subvencija, zapravo državni novac dat za otplatu duga JAT-a, što Ćulibrk smatra nelogičnim.

„Ako su to stari dugovi Јata, a ne novac za troškove Er Srbije, onda bi trebalo da se zna kome je taj novac dat, koliko tačno novca i na šta је taj novac otišao”, zaključuje on.

FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA