Informerova šovinistička histerija zbog lakiranih noktiju


Informer i drugi tabloidi objavili su vest da je makedonski pevač Daniel Kajmakoski tokom snimanja emisije „Tvoje lice zvuči poznato” (TLZP) koji se emituje na Prvoj TV pokazao „dvoglavog orla”, tačnije simbol „Velike Albanije”. To je navelo „Informer“ da na naslovnoj strani objavi poziv „Izbacite ovo šiptarsko đubre iz TLZP!“, kao i da pojedine javne ličnosti putem medija pozovu da se Makedonac protera iz Srbije.

Tragač je u tekstu „Hleba i igara ljudskim životima” već pisao o tome da „dvoglavi orao” koji nastaje ukrštanjem ruku nije simbol „Velike Albanije“, već „Duart e kryqëzuara”, simbol etničkih Albanaca, koji je i na međunarodnom znakovnom jeziku simbol za državu Albaniju. Međutim, da li je makedonski pevač pokazivao ikakav simbol tokom pripreme za emisiju?

Kajmakoski je odmah, za isto izdanje „Informera“ u kojem je nazvan „šiptarskim đubretom“ objasnio da je ta poza nastala sasvim slučajno, jer je novinarima želeo da pokaže lakirane nokte koje je zahtevala njegova uloga.

Pevač je reagovao na optužbe i u poruci medijima koju je objavio na svojoj Fejsbuk stranici: „Kada sam se u šminkernici spremao za žensku ulogu, fotograf me je slikao kako pokazujem nalakirane nokte u ogledalo. Moje pokazivanje noktiju nema nikakve veze sa tim simbolom”, napisao je Kajmakoski. Naglasio je i da nema smisla da vređa zemlju u kojoj je započeo svoju karijeru.

Daniela Kajmakoskog podržala je i produkcijska kuća „Emoušn” koja snima emisiju TLZP, potvrđujući isto što je i on sam rekao.

Mediji koji su pisali o ovom slučaju nazivali su pevača „Šiptarom“, „đubretom”, „smradom“ i drugim pogrdnim imenima, dok su se preko njih oglasile poznate ličnosti domaće scene koje su takođe iskoristile priliku da napadnu Kajmakoskog. Najekstremniji je bio Aleksandar Stanimirović iz Amadeus benda, koji je pozvao da se Kajmakoskom zabrani ulazak u Srbiju, a identičan poziv uputio je i pevač Ivan Gavrilović putem Kurira.

Manipulativnu vest objavili su Kurir, Srbija danas, A1 info i Espreso.

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je neutemeljene navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je neutemeljene navode (1, 2) (15. jun 2023).

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA