Fotografija iz „Krvave bajke“ predstavljena kao istorijski dokument

Na dan godišnjice streljanja kragujevačkih đaka i profesora u Drugom svetskom ratu na društvenim mrežama se proširila, pored ostalih dokumentarnih fotografija tog događaja, i jedna koja to nije.

Naime, fotografija koja prikazuje decu koja odbijaju da čiste cipele nemačkim vojnicima širila se društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, a o njoj je pre godinu dana vest objavio i portal Espreso, iako je nedvosmisleno jasno da fotografija nije nastala za vreme Drugog svetskog rata.

Fotografija koju možete videti zapravo potiče iz domaćeg filma „Krvava bajka“ iz 1969. godine (na 31. minutu videa može se videti pomenuta scena). Film se bavi streljanjem Kragujevčana 1941. i jedna od finalnih scena je upravo ta gde đaci škole, znajući da će biti streljani, odbijaju da nemačkim okupatorima obrišu cipele.

Može se primetiti da je film snimljen u boji dok je pomenuta fotografija crno-bela, što ukazuje na to da je onaj koji je ovu fotografiju izdvojio i podelio na društvenim mrežama namerno izmenio format kako bi više podsećala na autentičan istorijski dokument.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA