Lik doktora Hausa nije nastao po uzoru na „doktora Pečnera” iz Srbije


Mnogi domaći mediji preneli su prethodnih dana da je „bivši bubnjar Bajage i instruktora” doktor Tomas Pečner bio inspiracija za kreiranje glavnog lika serije „House MD“ Gregorija Hausa. Tragač je ustanovio da su obe tvrdnje netačne – niti je Pečner svirao u bendu Bajaga i instruktori, niti je poslužio kao inspiracija za lik doktora Hausa.

Producent popularne serije Dejvid Šor je u intervjuima u više navrata navodio da mu je glavna inspiracija za dr Hausa bio junak Artura Konana Dojla Šerlok Holms. „Moja žena će reći da je moj skeptični, cinični pristup odigrao veliku ulogu. I Šerlok Holms je takođe imao veliku ulogu, kao i moja lična iskustva sa lekarima“, rekao je Šor u intervjuu za Television Academy. On je istom prilikom dodao i to da su čak i imena Haus i Vilson delimično pozajmljena iz Dojlovih romana (Holms i Votson).

Još jedna netačna tvrdnja u vezi sa Tomasom Pečnerom je i ta da je on bivši bubnjar benda Bajaga i instruktori. Da ova informacija nije tačna potvrdili su nam osnivač i frontmen grupe Momčilo Bajagić i njihov menadžer Gane Pecikoza, uz komentar da je Pečner pre osnivanja poznate srpske grupe svirao u bendu Potop sa njihovim trenutnim klavijaturistom Sašom Loknerom, ali nikad nije bio ni u jednom sastavu Bajage.

Mediji su u istom tekstu naveli da Tomas Pečner svojim metodama bez leka „leči pola Holivuda“, što je informacija koja se u pretragama pojavljuje samo na srpskom jeziku. Istina je da se dr Tomas pominje na sajtovima alternativne medicine koji govore o takozvanim „klovn doktorima“, ali nigde ne piše da je on popularan među američkim filmskim i televizijskim zvezdama.

Dezinformacije su preneli TV Prva, Večernje Novosti, Serbian Times, Alo!, Srbija danas, Lepa i srećna, Srbin info, Kurir, Naši u svetu, Novi glas, ali i RTS u emisiji TV lica.

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

 

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA