Ne, Evrostat nije objavio da je Srbija prva u Evropi po stopi ekonomskog rasta


Određen broj medija u Srbiji je 2. decembra, pozivajući se na ministra Malog, preneo vest da je „privredna aktivnost u trećem kvartalu ove godine zabeležila rast velikih razmera, te da je prema aktuelnim statističkim podacima Evrostata (Evropski zavod za statistiku) Srbija zauzela prvo mesto u Evropi po stopi rasta, koja iznosi 4,8 odsto”. Međutim, u vreme poslednjih ažuriranih informacija Evrostata, 6. decembra, podaci za Srbiju za treći kvartal 2019. godine još uvek nisu ni dostupni. FakeNews Tragač dobio je potvrdu i od Evrostata da podaci za Srbiju nisu objavljeni.

Portal B92 u samom naslovu iskazuje lažnu informaciju: „Evrostat zvanično objavio: Srbija po stopi rasta u trećem kvartalu deli prvo mesto u Evropi”, a potom i u lidu: „Prema aktuelnim statističkim podacima Evrostata (Evropski zavod za statistiku) Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi rasta, koja iznosi 4,8 odsto.”

Blic je vest preneo uz naslov „SRBIJA PO RASTU BDP NAJBOLJA U EVROPI Evrostat je objavio podatke o privrednom rastu, a naša zemlja PRVO MESTO deli sa ovim susedima”. Alo je u naslovu uputio na „sjajne rezultate”, dok je Studio B javio da Srbija deli „prvo mesto u Evropi po stopi rasta”. Novosti su u samom tekstu direktno prenele lažnu vest, pozivajući se na Evrostat: „Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi privrednog rasta od 4,8 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju aktuelni statistički podaci Evrostata – Evropskog zavoda za statistiku. Tu poziciju naša zemlja deli sa Mađarskom ”.

Republički zavod za statistiku Srbije 2. decembra je izdao saopštenje da je rast BDP-a Srbije na godišnjem nivou u trećem kvartalu 2019. godine 4,8 odsto. Evrostat je objavio saopštenje za medije o ekonomskom rastu BDP-a zemalja evrozone i Evropske unije 5. decembra, gde na godišnjem nivou u trećem kvartalu Mađarska jeste zauzela prvo mesto sa rastom od 4,8 odsto, ali Srbija nije bila uključena u ovaj izveštaj.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA