Ne, američka pošta nije objavila markicu s likom pesnika iz Mačve


Neke priče dovoljno su lepe da želimo da poverujemo u njih, bez obzira na to da li su istinite. Jedna od takvih posvećena je mačvanskom pesniku Bori Simiću (1920-2016), koji je navodno, zahvaljujući svojoj lirici, dosanjao američki san i našao se na tamošnjoj poštanskoj markici, a da nije ni izašao iz rodnog sela Glušci. Ova priča, međutim, nije tačna.

 

Razglednica iz Njujorka

Bora Simić, iz Glušaca, u Mačvi, jedini je čovek sa sela čiji lik je štampan na poštanskoj markici u Americi“, javlja Telegraf. Sve se to, prema ovom portalu, dogodilo otprilike ovako: „Bilo je to pre tačno dvadeset godina. U seosku poštu stigla je razglednica iz Njujorka, što poštara Sinišu Uglješića i nije naročito iznenadilo, koliko kad je ispod žiga američke pošte na markici video sliku nikog drugog do njegovog komšije Bore Simića!“

Telegraf je ovde reciklirao lažne vesti Glasa javnosti i RTS-a stare više od deset godina. Na portalu javnog servisa Srbije, od septembra 2009. godine, naime, stoji reportaža o „Mačvanskom Orfeju“ koji je „ušao u desetak antologija, ali i u odabrano i malobrojno društvo ličnosti sa naših prostora čiji se lik našao na poštanskoj markici SAD-a“.

„Dobiti poštu iz daleke zemlje nije posebno velika stvar, ali ako je na pošiljci markica sa vašim likom – to jeste poseban doživljaj“, zaključuje RTS. Osim što američka pošta nikada nije štampala markicu s likom Bore Simića. „Svetski poznati pesnik iz Glušaca“ ne navodi se ni na jednoj listi osoba koje su se našle na američkim markicama. Tako nešto nije ni bilo moguće, jer je američka pošta (USPS) počela da na markicama predstavlja žive osobe tek 2011. godine.

 

Lični pečat

O čemu se zapravo radi? U pitanju je opcija USPS-a koja omogućuje korisnicima da personalizuju markice i svojim pismima i čestitkama daju lični pečat. Kako objašnjava Njujork tajms, pozivajući se na USPS, ova usluga dostupna je svima posredstvom nekoliko autorizovanih servisa kao što su PhotoStamps i Zazzle. Uvećanjem fotografije razglednice koja je stigla u mačvansko selo, vidi se da je markica sa Simićevim likom nastla upravo na ovakav način.

„Pošiljalac je bio, u stvari, Borin zemljak, Mića Radojčić, koji je godinama živeo u Njujorku, i koji se lično izborio da pošta štampa Borin lik na markici“, tvrdi Telegraf. Radojičić se, međutim, nije „izborio“, već je mnogo verovatnije da se potrudio da obraduje svog komšiju i markicu – odštampao.

Telegraf ovde preuzima tezu Glasa javnosti da se USPS odlučio da dizajnira markicu s Borinim likom „nakon što je u časopisu Internešenel art samit, koji je štampan i na kineskom jeziku, objavljena reportaža o Bori“. FN Tragač nije pronašao nijedan relevantan dokaz o postojanju magazina s tim imenom ili slične reportaže o Bori Simiću.

 

Danijel Apro, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA