U slavu čistog vazduha Ministarstvo obeležava izmišljeni svetski dan


U novembru prošle godine Tragač je od jednog čitaoca dobio molbu da istraži zašto Ministarstvo zaštite životne sredine obeležava 3. novembar kao „Svetski dan čistog vazduha“ (2018, 2019), kada se takav dan ne praznuje nigde sem u Srbiji. Tokom protekla dva meseca pokušavali smo da dođemo do odgovora na ovo pitanje, ali nismo došli do konačnog rešenja.

Ujedinjene nacije ne samo da ne obeležavaju „Svetski dan čistog vazduha“ 3. novembra, već ga uopšte nemaju u svom kalendaru. Ni manje konvencionalni izvori, poput sajta Days of the year, ne nude rešenje: 3. novembar pominju kao dan sendviča, domaćica, meduza i klišea, ali o čistom vazduhu nema ni reči.

Pretraga izvora na engleskom jeziku takođe ne daje rezultate koji se odnose na 3. novembar. Najsličnije onome što promoviše naše ministarstvo jeste „Dan čistog vazduha“ koji se u Britaniji ove godine obeležava 20. juna.

Inspirisani objavama ministarstva, mnogi mediji u Srbiji počeli su da 3. novembar takođe pominju kao „Svetski dan čistog vazduha“. Tragač je u više navrata pisao ministarstvu, koje uporno tvrdi da se 3. novembar „praznuje širom sveta“, ali odgovora nije bilo.

Nakon što smo ih pozvali telefonom, na naše pitanje odgovorili su – pitanjem: „Zar ne mislite da bi svaki dan trebalo da bude dan čistog vazduha?“ Nakon insistiranja da nam ipak kažu na osnovu kog kriterijuma su odabrali 3. novembar, i još taj dan proglasili svetskim, odgovor nisu znali da daju, ali su obećali da će ga poslati. Do danas nije stigao.

FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA