Kurir poručio Beograđanima da ih stranci lažu o zagađenju

Samo tri dana pre nego što je sazvan hitan sastanak Vlade povodom zagađenja vazduha u prestonici, Kurir je objavio tekst pod naslovom „BEOGRAĐANI, NE DAJTE DA VAS LAŽU VIŠE! Vazduh u prestonici nije najzagađeniji na planeti, EVO DOKAZA pravih stručnjaka!“

Ako koza laže, rog ne laže – Dok rezultati stranaca o kvalitetu vazduha vrište da je u srpskim gradovima disanje opasno, informacije naših nadležnih govore drugačije”, početak je teksta u Kuriru koji preispituje podatke sajta Er Vižual (AirVisual), a koji govore da je vazduh u Beogradu među najzagađenijim na svetu.    

U tekstu se spominje da Er Vižual ima samo pet mernih mesta u Beogradu i citiran je Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine: „Podaci Er vižuala i nekih drugi stranih sajtova nisu relevantni jer oni nemaju merne stanice, već preuzimaju od drugih. Oni ne izražavaju zagađenje na način na koji mi izražavamo, već uzimaju koncentraciju zagađujućih materija i onda neki algoritam to računa…” I mada je u tekstu priznato povećano zagađenje, takođe je navedeno i da ovo povećanje nije ništa novo i da nema razloga za haos.

Međutim, zanimljivo je kako Kurir tri dana nakon ovog teksta objavljuje seriju vesti o strašnim opasnostima zagađenja:

  • ALARMANTNO! ZDRAVLJE NAM JE SVE UGROŽENIJE: I bebe u bolnici zbog zagađenog vazduha (link)
  • 6 STVARI KOJE TREBA DA ZNAMO O PM-10 ČESTICAMA KOJE NAS TRUJU! Prodiru u pluća, a maska nam ne pomaže! Evo šta nam treba (link)
  • PREPORUKA INSTITUTA BATUT ZA OVE MAGLOVITE DANE: Smanjite boravak napolju ujutru i uveče, pre svih OVE osobe (link)

Takođe, i sam Kurir je već ranije prenosio podatke sa sajta Er Vižual kao verodostojne, ne dovodeći ih u pitanje: „NAJGORI VAZDUH U NOVOM BEOGRADU I STAROM GRADU: Beograd danas sedmi najzagađeniji grad u svetu“.

Dok se u Srbiji još uvek raspravlja da li je trenutna zagađenost razlog za paniku ili ne Beograd je 16. januara 2020. na Er Vižualu svrstan među deset najzagađenijih gradova u svetu, prema sajtu Beoeko vazduh je zagađen, a prema Agenciji za zaštiti životne sredine jako zagađen. O preciznosti, merodavnosti i načinu prikupljanja podataka Er Vižuala, sajta koji je dosad citiran u različitim svetskim medijima, kod nas se već pisalo, a prema njihovim merenjima najzagađenijih gradova sveta na godišnjem nivou za 2018. godinu Beograd je zauzeo 550. mesto, dok podaci za 2019. godinu još uvek nisu dostupni.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač