Nije onemogućeno kretanje bez potvrde, kako javlja „tečina sestra”


Društvenim mrežama je danas kružila lančana poruka u kojoj je navedeno da, zbog uvođenja vanrednog stanja zbog koronavirusa, od sutra „nema mrdanja”, odnosno da će biti onemogućeno kretanje bez dozvole

Tečina sestra radi na RTS-u i oni su već saznali da će biti vanredno stanje i vojska izlazi na ulice sutra i nema mrdanja iz kuće, jedino sa nekim papirom kao, da imaš dozvolu, to jest da ideš da radiš i nešto tako, zatvaraju se fakulteti, škole, sve, i svi sedimo u kući i tako”, glasi poruka koja je prosleđivana na Vacapu.

U Fejsbuk poruci je precizirano i da će se kažnjavati „ako te zateknu na ulici bez papira”, kao i to da će izolacija trajati od 6 do 8 nedelja.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka kriznog štaba, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je od večeras na teritoriji Republike Srbije uvedeno vanredno stanje. Najavljeno je da vrtići, škole i fakulteti od sutra neće raditi, ali nije bilo pomena da će izolacija trajati od šest do osam nedelja, niti da je uvedena zabrana kretanja i kazne za one koji se zateknu na ulici, čak je rečeno da će i apoteke i prodavnice biti otvorene i snabdevene robom. Ono što je istina jeste da je apelovano na penzionere i starije ili bolesne ljude da ne izlaze iz svojih domova ili dvorišta, a u naredna. Nije bilo govora ni o tome da će vojska izaći na ulicu, već da će čuvati bolnice.

„Lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama”, poručio je Vučić najavljujući da će se u naredna tri dana proveravati koliko se ta mera poštuje. Ako budemo morali u roku od 72 sata – ako kršenja bude više od 0,1 ili 0,2 odsto – biće doneta obavezujuća odluka da sva (stara) lica ostanu u svojim kućama i svojim dvorištima ako su u seoskom području”, najavio je Vučić.

Na konferenciji je najavljena sednica Vlade Srbije na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Donedavno su se u porukama na društvenim mrežama, pošiljaoci pozivali na „kumu sa pulmologije”, „drugaricu Ninu koja živi u Milanu”, ili „brata koleginice koji radi kao lekar u Kini”, o čemu je pisao i portal Raskrikavanje.

D. S. – FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA