Priznavanje diploma iz Srbije nije ugroženo


Portali Srpskog telegrafa i Aloa su krajem januara, a kolumnista Danas početkom marta, pisali o tome da srpske diplome neće biti priznavane van Srbije zbog skorašnjeg isključenja Srbije iz Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA).

Vesti Srpskog telegrafa i Aloa objavljene su 28. januara, dok još uvek nije bila zvanično saopštena vest da Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) više nije član ENQA.

I jedan i drugi portal nedvosmisleno svojim čitaocima sugerišu putem naslova da je za srpske diplome već odlučeno da neće vredeti. Srpski telegraf poručuje „Džabe ste učili, diplome iz Srbije nigde neće važiti! Nezabeležen skandal u srpskom obrazovanju“, a Alo „NEZABELEŽEN SKANDAL U PROSVETI Diplome iz Srbije nigde neće važiti“.

Ministarstvo prosvete je demantovalo ove tvrdnje nedelju dana kasnije saopštenjem koje je preneo i Danas, tako da nije najjasnije zašto je u kolumni od 10. marta objavljeno da – kako autor Saša Živić kaže, pozivajući se prethodno na gorepomenute okolnosti – „diplome srpske mladeži neće važiti nigde drugde osim u ovoj nesrećnoj zemlji.“

Tragač je zamolio ENQA za dodatno pojašnjenje situacije i dobio odgovor da je izveštaj asocijacije važan i može imati indirektnog uticaja na druge bilateralne procese organizacija koje se bave obrazovanjem u Srbiji, ali da njihova asocijacija ni na jedan način direktno ne utiče na validnost i priznavanje srpskih diploma u inostranstvu.

Međunarnodno priznavanje diploma je regulisano Lisabonskom konvencijom iz 1997. godine koju je naša zemlja potpisala 2004.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA