Povratak otpisanih – #nijesedesilo

Više medija iz Srbije je poslednjih dana prenelo dve lažne vesti o ponašanju životinja tokom pandemije koronavirusa. Na sajtu Nacionalne geografije demantovane su obe.

Prva vest tiče se navodnog povratka labudova i delfina u kanale u Veneciji zbog smanjenja turizma poslednjih nedelja. Kako kažu u Nacionalnoj geografiji, labudovi su fotografisani u kanalima na ostrvu Burano (u blizini Venecije) gde se inače redovno pojavljuju, dok su delfini snimljeni u sardinskoj luci daleko od grada. U ovoj priči je jedina istina da je voda u kanalima mnogo čistija otkad nema turista zbog krizne situacije.

Lažnu vest su preneli Noizz, Kurir, Blic i Srbija danas, a Energetski portal je vest obrisao sa svog sajta.

Druga vest govori o četrnaest slonova koji su ušli u selo i napili se od kukuruznog vina u Kini. Međutim, kako prenosi Independent, slonovi jesu ušli u selo u provinciji Junan, ali su prolazeći oštetili domove i imovinu stanovnika, pri čemu ne postoji dokaz da su pili kukuruzno vino, već da su samo prevrnuli ćup u kom se ono nalazilo.

Što se tiče fotografija, Independent prenosi da one već neko vreme kruže internetom i da nisu povezane sa ovim događajem.

Od domaćih medija vest su preneli Espreso, Dnevna doza lepog, Alo, Turizmo, Grazia, Muški magazin i Fejsbuk stranica Neverovali ILI DA.

M. A. – FakeNews Tragač

 

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.