Ne, srpski pasoš se ne deli migrantima “kao bombone”


Portal Pravda proteklog vikenda plasirao je vest pod naslovom „DELE SRPSKO DRŽAVLJANSTVO KAO BOMBONE: Dobiće stan, posao i plaćenu školu? Vlada Srbije zanemaruje svoje građane u korist migranata!“, referišući na objavu Fejsbuk stranice „Српска ЧАСТ + Srpska CAST“ u kojoj se tvrdi da je premijerka Ana Brnabić uručila srpsko državljanstvo avganistanskoj porodici Nuri. Iako je tvrdnja o dodeli državljanstva istinista, ova vest stara je dve godine, a ovakva dodela državljanstva izbeglicama sa Bliskog istoka nije pravilo već izuzetak, poručuju iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Fejsbuk stranica Srpska čast aktuelizovala je ovaj događaj uz retoričko pitanje „a gde je briga države o ugroženim građanima Srbije?“ i poziv da se objava podeli, jer kako administratori ove stranice kažu, „PROBUDI SE SRBINE, SUTRA JE MOŽDA KASNO“. Ova reciklirana vest za četiri dana podeljena je gotovo 7500 puta i trenutno ima 4500 komentara.

Ipak, administratori i pratioci stranice Srpska čast mogu da odahnu, jer, kako je za FakeNews Tragač rečeno u Komesarijatu za izbeglice i migracije „porodica Nuri je pre godinu dana napustila Srbiju. Dobili su poziv od rođaka da odu u Švajcarsku i otišli su“.

 

Ono što su Fejsbuk stranica Srpska čast i portal Pravda propustili da spomenu kada su reciklirali vest o porodici Nuri jeste činjenica da je dobijanje srpskog državljanstva bilo rezultat humanog gesta dečaka Farhada Nurija. Farhad i njegova porodica boravili su u prihvatnom centru Krnjača tokom 2017. i 2018. godine, a srpskoj javnosti postali su poznati kada su se u medijima pojavile reportaže o „malom Pikasu“, desetogodišnjem  avganistanskom dečaku sa neverovatnim talentom za crtanje. Avgusta 2017. godine Farhad je, uz pomoć ljudi iz prihvatnog centra i nevladinih organizacija za brigu o izbeglicama, organizovao izložbu slika i fotografija koja je bila humanitarnog karaktera jer je novac od prodatih umetnina uplaćen porodici srpskog dečaka kojem su sredstva bila potrebna za skupe terapije nakon operacije na mozgu. Ubrzo nakon ovog humanog gesta u medijima se pojavila najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se porodici Nuri mogao dodeliti srpski pasoš, što je na sednici vlade 29. marta 2018. i realizovano na osnovu člana 19 Zakona o državljanstvu Republike Srbije.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije takođe navode za Tragač da „migranti, inače, ne dobijaju srpsko državljanstvo već mogu samo da uđu u proceduru azila. Prošle godine u tu proceduru ušlo je 252 a zaštitu dobilo 33 migranta. U isto vreme kroz Srbiju su prošle na desetine hiljada migranata, bez želje da ostanu ovde već samo da se domognu zapadne Evrope.“

O porodici Nuri i izolovanom slučaju dodeljivanja srpskog državljanstva migrantima, početkom marta ove godine pisali su i portali Srbijadanas.net, Vaseljenska i Srbin info, takođe propustivši da svoje čitaoce upoznaju sa širim kontekstom priče o Farhadu Nuriju.

I. S, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA