Društvene mreže umesto botaničke bašte „sagradile” džamiju


Informacija da se u Gradskoj opštini Sopot u selu Dučina gradi džamija pojavila se na Fejsbuku i Tviteru, ali i pojedinim portalima. Ova tvrdnja nije istinita, a objekat u izgradnji trebalo bi da bude botanička bašta, iako investitor i dalje nije dobio građevinsku dozvolu.

„Dučina, Sopot, gradi se džamija… Nije kasno da se reaguje! I samo da znate neće biti jedina, оsvestite se”, jedan je od negativnih komentara na objavama ove vesti, dok su česte insinuacije i da je ovo primer „islamizacije Evrope”, kao i to da se ova građevina gradi za „braću migrante”.

Pretragom portala GeoSrbija, katastra, kao i Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), može se utvrditi sledeće: Za datu parcelu početkom 2017. godine Sekretrijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda izdao je lokacijske uslove za igradnju botaničke bašte, ali i u dva navrata odbacio zahteve za izdavanje građevinske dozvole.

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić za FakeNews Tragač kaže da je video vest o „džamiji” u Dučini i potvrđuje da ona nije istinita: „Mi ne gradimo džamije tamo gde nema potrebe. One ne treba da budu prazne. Ne znam čega se ovo društvo plaši i zašto se šire ovakve vesti.“

Na Tviteru je objavljena fotomontaža gde su na objekat u izgradnji dodata dva minareta. Iako je očigledno da se radi o manipulaciji, programom za foto-forenziku Forensically mogu se na praktičan način uvideti greške pri izradi ove fotomontaže. Uveličavanjem krajeva minareta alatom Magnifier uočava se neprirodna, kriva linija, dok Klon alatka ukazuje da su minareti gotovo identični (optimalna podešavanja za ovu fotografiju su Minimal Similarity 0.55, Minimal Detail 0.01, Minimal Cluster Size 3, Block Size 2, Maximal Image Size 2048).

 

U Gradskoj opštini Sopot ipak ne postoji nadležna osoba

Na prilično jednostavno pitanje – da li se u Opštini Sopot trenutno gradi džamija – odgovor smo čekali više od dve nedelje i on do danas iz te opštine nije stigao. Prvi poziv Gradskoj opštini Sopot naša redakcija uputila je 7. aprila ove godine, kako bi proverila tačnost informacije sa društvenih mreža. Najpre nam je rečeno da ćemo odgovor dobiti direktno iz opštine, a potom da će odgovor stići iz Odseka za urbanističko-građevinske i komunalno-stambene poslove. Odsek nas je uputio na PR tim, a PR tim je naše pitanje prosledio „nadležnoj osobi iz Opštine“. Posle našeg narednog poziva i molbe da dobijemo bilo kakav kontakt osobe koja je odgovorna, rečeno nam je da ipak niko iz Opštine nije nadležan da nam odgovori na postavljena pitanja.

Vest da se u Gradskoj opštini Sopot gradi džamija preneli su Patriot i Glasnarodabih, kao i Fejsbuk stranice Srpska čast, Politički magazin Srbija i Srpski narodni info.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA