Happy TV širi besmislice o drogi dobijenoj iz krvi ubijene dece


Na portalima i društvenim mrežama pojavila se vest o adrenohromu gde se ta supstanca opisuje kao droga za podmlađivanje koja se dobija iz krvi zlostavljane dece. Međutim, ovo hemijsko jedinjenje ne koristi se za podmlađivanje, niti se dobija na „brutalan način – od ubijene dece” kako to prenosi portal Happy, dodajući i to da se deca prethodno maltretiraju i zlostavljaju.

Adrenohrom je zapravo hemijsko jedinjenje dobijeno oksidacijom adrenalina. U laboratorijama se sintetiše uz pomoć srebro oksida koji se koristi kao oksidaciono sredstvo. Njegova glavna primena u medicini je zaustavljanje krvarenja, pošto spada u grupu antihemoragika. Neka istraživanja, uglavnom sprovedena polovinom prošlog veka (pregled), govore i o tome da odgovarajuće doze ove supstance mogu da izazovu i simptome poremećaja misli, euforije, halucinacija i slično. To je ono što o adrenohromu kaže nauka, a teoretičari zavere ostale dokaze crpe iz romana, filmova, TV serija

„Postoji jedinjenje koje se zove adrenohrom, ali je fikcija da se ono može koristiti kao sredstvo za podmlađivanje“, kaže za FN Tragač profesor i šef odeljenja toksikologije sa Univerziteta u Hartfordširu, dr Robert Čilkot.

Happy navodi i podatak da „hemikalija na crnom tržištu košta stotine hiljada dolara”, dok se u stvarnosti do nje može doći kupovinom putem interneta, gde je cena daleko povoljnija, pa vakuumski zatvorena ampula od 25 miligrama košta nešto više od 117 evra.

Fotografija ovakve ampule zagovornicima teorije koji tvrde da se adrenohrom dobija iz krvi mučene dece služi kao dokaz za takvu tvrdnju, dok se upoređivanjem SKU koda, koji je jedinstven za svaki proizvod, može doći do zaključka da je upravo tu ampulu proizvela kompanija Sigma-Aldrich, što je za Tragač potvrdio i profesor laboratorijske medicine na Univerzitetu Kalifornije San Francisko dr Alan Vu.

U vesti se ne navodi izvor, ali ni godina za koju važe preneti podaci o broju nestale dece na godišnjem nivou u pojedinim državama. Pa se tako prema izveštaju FBI Nacionalnog informativnog centra za kriminal iz 2019. godine, u SAD 30.618 osoba mlađih od 18 godina vodi kao nestalo, dok je taj broj u tekstu znatno viši i iznosi 800.000. Izveštaj o nestalim osobama Nacionalnog centra za nestale u Španiji iz 2018. godine navodi da je u toj godini nestalo 33.467 maloletnika, što je takođe manje od 200.000 iz teksta.

Ovu vest preneli su Happy (1, 2, 3), Espreso, Srbija danas, Srbin.info i Vaseljenska.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (30. maj 2023): Portal Espreso ispravio je neutemeljene navode.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA