Ministarstvo demantuje navode o oduzimanju nevakcinisane dece


Portal Novine RS objavio je vest da će se roditeljima oduzimati deca ukoliko oni budu odbili da ih vakcinišu. Međutim, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za Tragač da je ta informacija potpuno netačna.

U tekstu na ovom protalu piše da će centri za socijalni rad oduzimati decu, vakcinisati ih, a potom rasporediti u hraniteljske porodice ili domove za nezbrinutu decu. U razgovoru sa Ministastvom rekli su da nijedno dete nije oduzeto od roditelja zbog nepoštovanja propisa o vakcinaciji otkad su oni uvedeni. Dodali su i da po novom zakonu nije potrebna saglasnost roditelja: „Otkako je na osnovu zakona imunizacija dece postala obavezna, za sprovođenje ove zdravstvene mere nije potrebna saglasnost roditelja“, rekao je za FNT sagovornik iz Ministartstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava.

Oni objašnjavaju da je jedina slična mera koju mogu da izreknu povodom odbijanja da se dete vakciniše jeste mera korektivnog nadzora koja ima edukativnu svrhu. Ona se ogleda u upozorenju na nedostatke u vršenju roditeljskog prava i upućivanje u specijalizovanu ustanovu, tj. savetovalište: „U njemu bi roditelji bili upoznati i savetovani o svim elementima vakcinacije u cilju ispravljanja nedostataka u vršenju roditeljskog prava“, kažu iz Ministarstva za FNT.

Slična polemika povela se i prošle godine, o čemu je pisalo Raskrikavanje, a i zaključak je bio isti: deca koja nisu vakcinisana neće biti oduzimana od roditelja.

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA