Portal Happy TV promoviše lek izmišljenog srpskog akademika i nobelovca


Portal televizije Happy nedavno je preneo tekst sajta eu24 kojim se reklamira proizvod Diabetin kojim se navodno uklanja dijabetes tipa 2 za 3-7 dana. Sajt wwnews24, izgledom identičan pomenutom eu24, takođe je preneo ovaj promotivni tekst.

U objavi se navodi da je Diabetin kreiran „na Institutu za biomedicinsku hemiju na osnovu rada svetski poznatog naučnika, dobitnika glavne nagrade za fiziku, sovjetskog i srpskog akademika Mihaila Alferova“ (njegov pandan wwnews24 navodi da je Alferov „dobitnik Nobelove nagrade“), koji se bavio istraživanjem živih ćelija.

Kako smo ustanovili, ne postoji nijedan nobelovac s ovim imenom, a slika kojom su predstavili navodnog naučnika Alferova zapravo predstavlja stok fotografiju čija je najstarija dostupna verzija objavljena još 2008. godine na sajtu jedne britanske organizacije za pomoć starijim licima. Akademik Mihail Alferov ne može se pronaći ni na listama preminulih i aktuelnih članova SANU.

Još jedna ličnost koja se pominje u tekstu je Luka Goran, navodno srpski akademik koji čitaocima pojašnjava dobrobiti preparata. I u ovom slučaju se može videti da na sajtu SANU ne postoji nijedan član pod navedenim imenom, a na priloženoj fotografiji nije osoba pod imenom Luka Goran, već je reč o Polu Dufeku, Amerikancu koji je, sudeći po čitulji sa sajta Antigo Times, preminuo prošle godine.

U reklami se navodi da preparat može u potpunosti da izleči dijabetes tipa 2 za 3-7 dana. Predsednik Udruženja protiv dijabetesa Novi Sad Radivoj Mračević objašnjava da lek za dijabetes ne postoji i da se raznim metodama, poput fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i uzimanjem insulina može ublažiti dejstvo tog stanja i pratiti stanje, ali da se bolest ne može izlečiti. IDF, Međunarodna federacija za dijabetes, takođe navodi da se nivo šećera u krvi može kontrolisati životnim navikama i nekim medicinskim preparatima, bez ukazivanja na postojanje bilo kakvog leka koji bi doveo do konačnog izlečenja.

Treba napomenuti da proizvod sa veoma sličnim nazivom, Dijabetin, postoji na tržištu i legalno se prodaje sa odobrenjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Takođe je namenjen dijabetičarima, ali sa efektima koji ublažavaju simptome te bolesti bez tvrdnji da je leči.

Što se tiče samih sajtova eu24 i wwnews24 koji su izvor priče, na njima je moguće uočiti nekoliko tipičnih anomalija koje ukazuju na prevaru. Na kraju teksta na oba sajta nalazi se „točak sreće“ čije vam okretanje donosi „popust“ za Diabetin. Koliko god puta okretali taj popust će uvek biti 50% i uvek se ispod formulara za poručivanje navodi da ponuda važi isključivo do trenutnog datuma. Dodatno, oba sajta, i eu24 i wwnews24, imaju objavljen samo navedeni tekst i ništa osim njega. 

Sajt Hepi televizije preneo je sve navedene tvrdnje sa sajta eu24, izostavljajući fotografije „naučnika“.  

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA