Suzavac volejom poslat iz Libana u Beograd


Fejsbuk stranica Srpska čast sinoć je objavila snimak demonstranta koji ispaljenu kapsulu suzavca volej udarcem nogom uspeva da vrati u kordon policije. Uz objavljeni snimka Srpska čast je poručila da „omladina uzvraća udarac“, a iz komentara na objavu može se zaključiti da su građani poverovali da ovaj snimak potiče sa beogradskih ulica koje su sinoć bile poprište sukoba između demonstranata i policije nakon što je predsednik Srbije objavio nove restriktivne mere zbog pandemije virusa korona.

Ipak, ovaj snimak nastao je dosta ranije, i to u Libanu tokom masovnih demonstracija koje su se u toj državi desile krajem prošle godine. Snimak „voleja iz snova“, kako je nazvan u komentarima na objavu Srpske časti, na društvenim mrežama Redit i Tviter osvanuo je još 15. decembra prošle godine, a kako je izvestila američka novinska agencija AP on je manipulativno korišćen i tokom protesta koji su se u Americi održavali nakon ubistva afroamerikanca Džordža Flojda. Tada je isti snimak navodno ilustrovao nerede u Americi.

Objava Srpske časti do sada je prikupila više od 800 deljenja, oko 2000 reakcija i nešto više od stotinu komentara.

 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA