Beli anđeo nije poslat u svemir


Godinama se u mnogim izvorima uz fresku Belog anđela kao istorijska činjenica navodi da je ovo umetničko delo bilo poslato u svemir kako bi predstavilo simbol mira eventualnim oblicima života van Zemlje. Navodi se da je poslati multimedijalni paket, osim Belog anđela, sadržao slike čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i zvukove koje proizvode kitovi. Iako se o projektu slanja „paketa dostignuća zemljana” pod tim imenom ne može ništa pronaći u stranim izvorima, kao ni u stručnoj literaturi, opis i sadržaj paketa podseća na Nasinu vremensku kapsulu nazvanu Zlatni zapis.

Fotografije uključene u Zlatni zapis (izvor: NASA)

Nasa je uz pomoć svemirskih letelica Vojadžer (Voyager) 1 i 2 u svemir poslala zlatne ploče koje su sadržale zvukove i fotografije koje prikazuju raznolikost života i kulture na Zemlji. Među 115 odabranih fotografija našao se Kineski zid i astronaut u svemiru, a jedan od tonskih priloga sadržao je zvukove kitova. Glavni istoričar u Nasi dr Vilijam Beri potvrdio je za Tragač da slika Belog anđela nije uvrštena u Vojadžerov Zlatni zapis.

 

Naknadni unos:
Da li je Beli anđeo bio deo prvog satelitskog prenosa
između Evrope i Severne Amerike?

Osim informacije o slanju u svemir, mnogi izvori navode i da je Beli anđeo deo prvog satelitskog video-signala između Evrope i Severne Amerike preko satelita Telstar jula 1962. godine. Tri izvora, iz arhiva Nase, AT&T i Bell Labs, zasebno su za Tragač potvrdili da na snimku prvog prenosa nema freske Belog anđela, kao i da se po snimcima iz arhive može zaključiti da su u prvom prenosu učestvovale samo države koje imaju zemaljske stanice prijema signala Telstar satelita, a to su Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija.

Nakon što smo objavili tekst na sajtu i društvenim mrežama, jedan čitalac nam je uputio video-insert čiji opis navodi na drugačiji zaključak, koji se kosi s izjavama koje smo dobili, ali i s drugim izvorima koji navode da su pojedini kadrovi iz Jugoslavije, uključujući i kadar Belog anđela, emitovani tokom drugog prenosa. FakeNews Tragač je dodatnom pretragom ušao u trag videu čiji je isečak objavljen na Jutjubu i reč je o prenosu od 23. jula (koji sadrži insert iz Srbije, uključujući i Belog anđela), a na istom mestu, na sajtu Asošiejted presa, dostupan je i snimak prvog prenosa, od 11. jula, na kom nema pomenute freske, već je emitovan snimak pesme u izvođenju Iva Montana, uz natpis First Transatlantic TV from EuropeNa osnovu teksta koji je objavio History može se zaključiti da je prvi, istorijski prenos emitovan preko Telstara (11. jula, bez kadrova iz Srbije) bio probni, a da je drugi prenos (23. jula, sa kadrovima iz Srbije) javno emitovan.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA