Varka oko VAR-a na RTS-u

Odluka sudije finala Lige šampiona Daniela Orsata mogla je biti korigovana sistemom VAR (pomoćni sistem suđenja putem video-tehnologije), a na upotrebu ove tehnologije nije uticala sudijska odlučnost i hrabrost, kako je to u studiju Radio-televizije Srbije prokomentarisao sudijski analitičar Dejan Nedić, već činjenica da su se sudije u VAR sobi složile sa odlukom glavnog sudije.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena finalne utakmice Lige šampiona između Pariz Sen Žermena i Bajerna iz Minhena dogodila se sporna sudijska odluka u šesnaestercu francuskog tima, koja nije rezultirala sviranjem penala u korist tima iz Nemačke. Ovu odluku su na poluvremenu u studiju RTS-a komentarisali sportski novinar Predrag Strajnić i nekadašnji međunarodni fudbalski sudija Dejan Nedić.

Nedić je ocenio da je glavni sudija bio „sjajan do nadoknade vremena” gde je, po njegovim rečima, pogrešio ne dosudivši penal u korist Bajerna. On je takvu odluku okarakterisao kao nedovoljnu odlučnost i hrabrost sudije i dodao da VAR nije mogao da pomogne u ovakvoj situaciji: „VAR ne učestvuje ovde zato što, VAR se ne meša u guranje, povlačenje, u slobodno uverenje”, kazao je Nedić. Strajnić je te reči podržao i dodao: „To je sudijska odluka, da”.

Međutim, prema pravilniku Međunarodnog odbora fudbalskih saveza VAR je u situaciji koju je Nedić opisao morao da reaguje. Prilikom sudijske greške, gde se penal nepravedno dosudi ili ne dosudi, VAR soba mora da reaguje. VAR soba reaguje samo ako pomoćne sudije unutar nje odluče da je napravljena greška, a u ovom slučaju to nisu učinile pošto su se složile sa odlukom glavnog sudije.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.