OB Pirot: Navodi portala Vaseljenska netačni i neosnovani

Portal Vaseljenska navodi da Opšta bolnica u Pirotu (OBP) od početka pandemije ne prima pacijente ukoliko nisu zaraženi virusom korona, da se ova ustanova ne smatra kovid bolnicom, da je jedini posao lekara da izdaju recepte, kao i da je to jedina zdravstvena ustanova u Pirotu. Iz bolnice za Tragač kažu da ovi su navodi netačni i neosnovani.

OBP je ušla u sistem kovid bolnica 1. decembra 2020. godine, pa je taj status stekla i pre objavljivanja teksta na portalu Vaseljenska, što su nam potvrdili i iz bolnice. Takođe navode i da nisu tačne tvrdnje da OBP od početka pandemije ne prima pacijente, osim onih zaraženih virusom korona: „Trenutno je u Opštoj bolnici Pirot stacionirano i leči se više ne-Covid pacijenata”, kažu u odgovoru za FakeNews Tragač.

Na teritoriji Opštine Pirot OBP nije „jedina zdravstvena ustanova”, već postoji i Dom zdravlja Pirot, ustanova primarnog nivoa, gde se pacijenti mogu lečiti u tri ambulante. OBP je ustanova sekundarnog nivoa u kojoj se ostvaruje specijalističko konsultativna zdravstvena zaštita i stacionarna zdravstvena zaštita po uputu izabranog lekara iz primarne zdravstvene zaštite.

Iz Opšte bolnice objašnjavaju da tvrdnja iz teksta u kojoj se govori da „jedini posao lekara jeste da izdaju recepte, bez i da se lično vide sa pacijentom, a što je najgore ne daju ni upute za Niš” nije tačna i da u prilog tome govori Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Lekar Doma zdravlja upućuje pacijenta na preglede u drugu zdravstvenu ustanovu i propisuje lekove i medicinska sredstva: „Lekari Opšte bolnice Pirot ne mogu propisivati lekove i upućivati pacijente u drugu zdravstvenu ustanovu. Jedini izuzetak kada Opšta bolnica Pirot može uputiti pacijenta u drugu zdravstvenu ustanovu je kada se pacijent nalazi na stacionarnom lečenju u Opštoj bolnici Pirot, ali i tada po prethodno pribavljenom mišljenju lekarske komisije nadležnog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje”, kažu iz Opšte bolnice u Pirotu za Tragač.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA