Mondo naseo na šalu o rudarenju kriptovaluta putem Plejstejšna

Portal Mondo je u utorak objavio vest pod naslovom „UNIŠTIĆE NAM I KONZOLE: PlayStation 5 je i mašina za rudarenje kriptovaluta!“, tvrdeći da su kineski hakeri uspeli da adaptiraju novu Sonijevu konzolu tako da se njene karakteristike mogu upotrebiti za sticanje virtuelnog kriptonovca. Jedan od čitalaca FN Tragača prijavio nam je ovu vest kao potencijalno lažnu, zbog čega smo proverili navode Monda.

Mondo se u tekstu poziva na „fotografiju koja kruži internetom“, referišući verovatno na sliku koju je plasirao portal Gizchina. Na njoj je navodno prikazan softver za rudarenje kriptovaluta povezan sa konzolom Plejstejšn 5.

Na prikazanoj fotografiji, pored mnoštva kineskih slova i interfejsa softvera koji zaista podseća na one koje koriste rudari kriptovaluta, nalazi se QR kod koji u ovom slučaju nosi, za neke, razočaravajuću poruku. Kada se QR kod sa fotografije skenira pruža poruku na kineskom jeziku koja u prevodu na srpski doslovno znači „ne postoji takav softver (za konzole) za zabavu hahahah“.

Nekoliko dana nakon objavljivanja fotografije koja navodno prikazuje rudarenje kriptovalute putem konzole PS5, svetski portali posvećeni tehnološkim vestima (1, 2)  izveštavali su o ovom „poduhvatu“ Kineza kao o istinitom i upozoravali na potencijalnu nestašicu nove Sonijeve konzole zbog njene pristupačnosti u odnosu na zaradu koja se može postići rudarenjem kriptovalute.

Ubrzo, više stranih (1, 2, 3) ali i pojedini domaći portali otkrili su da se radi o neslanoj šali Kineza koji su lažnu vest podmetnuli mnogim medijima. Pored Monda, ovu vest preneo je i portal Playzine.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA