Servis aviona i zaprašivanje strahom

Avion francuske kompanije, koji je krajem februara poleteo i sleteo na beogradski aerodrom, izazvao je na društvenim mrežama polemike koje su mahom bile usmerene ka teoriji zaprašivanja stanovništva. Tragač je kontaktirao Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA i dobio objašnjenje da je avion imao probni let nakon servisa.

Profil „Probudi Se” objavio je na Fejsbuku sliku koja navodno prikazuje četvoročasovno kruženje aviona Boing 737 iznad nekoliko gradova u Srbiji. U opisu se spominje da je avion u posedu francuske kompanije ASL Airlines France, da ima registarsku oznaku F-GZTJ, kao i da je poleteo sa i sleteo na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Pomoću servisa Flightaware, kojim se prate letovi privatnih i komercijalnih aviona širom sveta, proverili smo verodostojnost ilustracije i pratećih informacija. Ispostavilo se da je leta zaista bilo.

Objava sadrži tačne informacije o samom avionu, ali i manipulativne insinuacije da se iz njega nešto „baca”, kao i poziv korisnicima društvene mreže da se „krene sa pozivima” aerodromu u Beogradu i kontroli leta.

Kontrola i upravljanje civilnim vazdušnim prostorom na teritoriji Srbije u nadležnosti su Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, te smo ih kontaktirali i dobili objašnjenje da je u pitanju test let, koji je odobrio Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. „Radi se o letu u okviru tehničke probe nakon servisa vazduhoplova u JAT tehnici. Ovakvi letovi se povremeno odvijaju u vazdušnom prostoru naše nadležnosti, sa poletanjem i sletanjem sa Aerodroma Nikola Tesla Beograd”, preciziraju iz SMATSA za FakeNews Tragač.

Objava stranice „Probudi Se” broji oko 3.500 deljenja, a identična sadržina se sa Fejsbuka preselila i na Tviter (1, 2, 3), kao i portal Srbin.info.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA