Foto-montaža bebinih noktiju: od porodične šale do globalnog gneva

Mnogi portali u Srbiji, regionu i svetu su objavili foto-montažu na kojoj je prikazana ruka bebe sa dugim nalakiranim noktima. Ova montaža nastala je u tematskoj Fejsbuk grupi, na zahtev majke koja je htela da se našali sa mužem i ostalim članovima porodice.

Grupa „Photoshop Requests” (Fotošop zahtevi) napravljena je kako bi korisnici Fejsbuka iskusni u Fotošopu volonterski ispunjavali zahteve onih manje veštijih u ovom kompjuterskom programu. U opisu grupe stoji da članovi mogu da zatraže softversku restauraciju neke stare skenirane fotografije, da poprave neku novu fotografiju promenom osvetljenja, oštrine ili zamagljenosti pozodine, ali i neke kreativne i šaljive stvari poput zamene lica osoba, uklanjanja ili dodavanja detalja ili kreiranja mimova.

Jedna članica ove grupe želela je da na fotografiju ruke svoje bebe stare sedam nedelja neko doda nalakirane nokte, kako bi se našalila s mužem i drugim članovima porodice. Njen zahtev je očigledno bio inspirativan, te su se mnogi odazvali i poslali svoje kreacije, koje su potom izvučene iz konteksta i postale tema polemike na društvenim mrežama i u medijima.

„Mama monstrum odvela bebu na manikir da joj stave kandže: Nudi i drugim majkama da im ’dotera’ ćerke”, „UŽAS! Majka stavila BEBI dugačke i OŠTRE VEŠTAČKE NOKTE!”, „Bebini nokti koji su izazvali rat među mamama”, samo su neki od naslova medija u Srbiji. Nijedan medij se nije pozabavio analizom fotografija, iako su sve varijacije softverski dodatih noktiju stavljane na istu fotografiju. Majčina i bebina ruka su u istom položaju, sa istim osvetljenjem, u istoj odeći i pozadini, dok je kamera u identičnom rakursu sa jednakim rastojanjem.

Ovu vest preneli su portali Nova S, Alo (1, 2), Kurir, Telegraf (1, 2), Espreso, Glas-javnosti, Vojvodina info, Indeks hr, Vječernji, 24 sata, britanski Daily Mail, ali i veliki broj medija u svetu, kao i ljudi na društvenim mrežama.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju (26. maj 2023); Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju (30. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA