Lažna nagradna igra: kompromitovanje podataka umesto 30.000 dinara


Čitateljka FN Tragača ukazala nam je prekjuče na sumnjivu nagradnu igru koju je od poznanice dobila putem privatne poruke na Fejsbuku. Nagradnu igru navodno sprovodi drogerijski lanac prodavnica DM, a u njoj se lakovernim građanima obećava 30.000 dinara ukoliko popune anketu, izvuku nagradu i potom sumnjivi link posredstvom društvenih mreža pošalju propisanom broju svojih prijatelja.

Ipak, kako se ispostavilo, ova navodna božićna nagradna igra DM-a obična je prevara koja građane mami da kompromituju sopstvene lične podatke. Iz kompanije DM za FN Tragač demantovali su da je u toku nagradna igra kroz koju se građanima deli 30.000 dinara.

„Radi se o lažnom predstavljanju u ime kompanije DM, budući da naša kompanija nije organizator ove nagradne igre. Zloupotrebu našeg brenda prijavili smo nadležnim organima, ali vas svakako molimo da se čuvate i pažljivo delite svoje podatke“, rekla je za FN Tragač referentkinja za marketing kompanije DM Vanja Avramović.

Takođe, iz kompanije DM pručuju da DM takve nagradne konkurse oglašava putem zvaničnih DM naloga na društvenim mrežama. „Ukoliko se susretnete sa porukama ovakvog i sličnog sadržaja, najbolje je da ih ignorišete i ne klikćete na linkove, budući da se radi o prevari koja potencijalno može naneti štetu”, poručila je Avramović.

U međuvremenu, link putem kog se građanima nudilo da lako osvoje novac Guglov pretraživač Chrome obeležio je kao obmanjujuću veb adresu putem koje korisnici mogu biti „izmanipulisani da podele lične informacije ili preuzmu neki softver“.

FN Tragač se u više navrata bavio različitim vrstama prevara koje obmanjuju građane putem interneta, a o najreprezentativnijim primerima takvih prevara kao i o sredstvima suprotstavljanja čitajte u publikacijama Fabrike manipulacija i Onlajn prevare i kako im se suprotstaviti.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA