Đoković, radnička prava androida i odsečeni prsti


Čitalac Tragača zamolio nas je da proverimo fotografiju objavljenu na Tviter nalogu pisca Milana Aranđelovića, na kojoj Novak Đoković čita njegovu knjigu „Sanjaju li androidi radnička prava?” u avionu. Portali Objektiv i 24sedam preneli su ovu foto-montažu, dok je portal B92 uradio intervju sa autorom, u koji je naknadno unet pasus gde se navodi da komentari na društvenim mrežama sugerišu da je možda u pitanju foto-montaža.

Poslednjih nedelja je u medijima i na društvenim mrežama aktuelna tema o Novaku Đokoviću i njegovom učešću na Australijen openu. Najboljem teniseru sveta na kraju nije dozvoljeno da ostane u Australiji i učestvuje na grend slemu, te je i njegova deportacija pomno medijski ispraćena. Na jednoj od fotografija koje su postale viralne vidi se Đoković kako čita knjigu u avionu. Pošto je reč o selfiju jednog putnika, gde je Đoković daleko od kamere, knjiga je mutna i teško je razaznati o kom izdanju je reč.

Na Tviteru je pisac Milan Aranđelović, koji upotrebljava pseudonim Neverovatni Miki, objavio ovu fotografiju uz opis „Nije da se hvalim, ali da li ste provalili koju knjigu čita Novak Đoković?” i grafički prikaz svoje knjige „Sanjaju li androidi radnička prava?”. Boje korica veoma podsećaju na one sa knjige na originalnoj fotografiji, ali se prostim uveličavanjem vidi da je u softveru za obradu fotografije „odsečen” jedan deo Đokovićevih prstiju.

Istog dana pojedini portali u Srbiji i regionu objavili su tekstove u kojim prenose foto-montažu i njen opis kao tačne, a u tekstovima se nalazi i tvit Neverovatnog Mikija. Objektiv i 24sedam opisuju sadržinu radnje knjige, dok B92 objavljuje intervju sa autorom o ovoj temi. Aranđelović ni u jednom trenutku ne pominje da je u pitanju šala već govori kako mu je drago što Đoković čita njegovu knjigu i doprinosi popularizaciji njenog žanra. „Fejsbuk prijatelji su mi skrenuli pažnju, inače ja nikada ne bih primetio”, kaže Aranđelović za B92. Ipak, ovaj portal je na kraj intervjua dodao napomenu da mnogi profili na Tviteru tvrde da je fotografija zapravo foto-montaža.

Vest su preneli i portali iz regiona CDM, Radio Sarajevo, iBalkan, Novi.ba i Balkoteka24h, dok se neizmenjeni intervju sa portala B92 može naći na platformi Theworldnews. Aranđelovićeva objava na Tviteru broji skoro 1900 lajkova i preko 130 deljenja.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA