Kad „Alo“ najavi: serija klikbejt dobitaka „građana Srbije“


Portal „Alo“ je u decembru prošle godine započeo svoju seriju tekstova sa klikbejt naslovima koji poručuju da će država dodeliti građanima Srbije određenu sumu novca. Manipulativne generalizacije iz naslova rasvetljavaju se već u prvim pasusima ovih tekstova.

Naime, krajem decembra prošle godine, portal „Alo“ objavio je tekst s naslovom „NA RAČUNE LEŽE 5.400 DINARA Građani Srbije, proverite svoje stanje!“. Međutim, ova vest nije se ticala svih građana Srbije, već učenika i učenica srednjih škola koji primaju učeničke kredite i stipendije, koje dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nakon ove vesti, 6. januara portal „Alo“ objavio je tekst s naslovom „OD 1. JANUARA DRŽAVA ISPLAĆUJE 300.000 GRAĐANIMA SRBIJE Nakon toga stiže 100.000 dinara, pa još 100 evra“. Kao i prethodna vest, ni ova se nije odnosila na sve građane, već na porodilje koje će dobiti 300.000 dinara za prvo dete, dok će za drugo ili treće dete dobiti 100.000 dinara iz državnog budžeta. Takođe, 100 evra neće dobiti svi građani Srbije, već mladi od 16 do 29 godina.

Portal „Alo“ objavio je 18. januara i treći ovakav tekst, s naslovom „DRŽAVA DAJE 800.000 DINARA PO DOMAĆINSTVU Ne propustite šansu da se prijavite“. Međutim, ova vest ne odnosi se na sva domaćinstva u Srbiji, već na ona koja se bave stočarstvom. Reč je o pravilniku koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, a koji se tiče podsticanja za investicije u novu opremu i mašine u stočarstvu.

Devet dana kasnije, 27. januara, „Alo“ objavljuje vest s naslovom „OD 5.400 DO 30.000 DINARA LEŽE NA RAČUNE Građani Srbije, proverite svoje stanje! Saldo se uvećava“ i time nastavlja niz. Naime, ovde nije reč o svim građanima Srbije. Radi se o isplati učeničkih kredita i stipendija i isplati stipendija za izutetno nadarene studente, a koju je najavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Aleksandar Đokić, FakeNews Tragač

 

Napomena: U tekst je naknadno, 29. 1. 2022, uključen poslednji pasus.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA