Ne, Hrvatska ne usvaja zakon kojim će oteti Đokovića


Dnevni list Informer je u petak na svojoj naslovnoj strani objavio da „Hrvati zakonom otimaju Novaka“, referišući na Fejsbuk status u kom je hrvatski akademik Ranko Matasović pružio lični kritički osvrt na novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu kojim se dubrovačka književnost nastala do 1867. godine karakteriše kao hrvatska ali i srpska kultura.

U objavi koju je list Danas u svom jučerašnjem štampanom izdanju okarakterisao kao „krajnje ironičnu“ hrvatski akademik Matasović između ostalog je napisao kako je „krajnje vreme da Hrvatska donese ‘Zakon o sportskom nasleđu’ kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski teniser”, te da je „Novak je staro hrvatsko ime” i da su „Đokovićevi deda i baba iz Vinkovaca”.

Ova analogija očigledno je isprovocirala novinare Informera koji su u svom tekstu zaključili da „posle Ive Andrića i Nikole Tesle, zvanični Zagreb planira da i Novaka Đokovića proglasi za Hrvata, i to usvajanjem posebnog zakona“. Iako je Matasovićeva objava donekle provokativno skrojena, ona očito ostaje samo ironična reakcija jednog od hrvatskih akademika i lingvista na novi srpski zakon. Takozvanog „Zakona o sportskom nasleđu“ nema u sekciji „Novi akti u zakonodavnoj proceduri koji još nisu uvršteni u dnevni red plenarne sednice” na sajtu Hrvatskog Sabora.

Takođe, Informer je propustio da prenese ostatak Matasovićeve Fejsbuk objave. Matasović je, recimo, kritikovao novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu rekavši da bi se logikom tog zakona i Dante mogao proglasiti hrvatskim piscem s obzirom na to da je stvarao na području koje je u njegovo vreme bilo pod istom crkvenom i svetovnom jurisdikcijom kao i današnja teritorija Hrvatske.

Ipak, najveći propust Informer je načinio zanemarivši sam kraj Matasevićevog Fejsbuk statusa. U tom delu, do kog novinari Informera, slučajno ili namerno, nisu stigli, stoji sledeće: „bolje se držati zdravog razuma: Dante je italijanski, ne i hrvatski pisac; dubrovački pisci su hrvatski, ne i srpski. A Đoković je samo srpski teniser (i antivakser)”.

Isti tekst Informer je potom objavio i na svom portalu, a na sličan način o ovoj temi pisale su i Novosti, Espreso i portal Srpskog telegrafa, Republika.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA