Mediji naseli na šaljivi tvit: Banka Vatikana ne kupuje rublje za ruski gas


Čitalac FN Tragača početkom meseca prijavio nam je vest portala Lajk.rs pod naslovom Banka Vatikana prva kupila rublje za gas kod Centralne banke Rusije”. Kako se ispostavilo, sumnja čitaoca bila je opravdana. Vest da je „Banka Vatikana za 10 miliona evra kupila rublje radi kupovine ruskog gasa” bazirana je na šali. Nekoliko domaćih portala ukazalo je na to da je reč o šaljivom sadržaju, ali mnogi drugi mediji vest su preneli kao verodostojnu.

Ova informacija prvi put se pojavila na Tviteru krajem marta, kada je korisnica pod imenom Ледовская Мария bez prilaganja bilo kakvog izvora objavila tvit koji govori o tome da Vatikan kupuje rublje u vrednosti od 10 miliona evra. Prema pisanju gruzijskog portala za utvrđivanje činjenica Myth detector ova informacija se zatim proširila po ruskim medijima, a dospela je i do medija koji svoje sadržaje objavljuju na engleskom jeziku (1, 2, 3).

Ispostavilo se da je tvit od koga je sve krenulo bio samo šala. Njegova autorka je par sati nakon objavljivanja spornog tvita obelodanila da se radi o šali i izvinila se svojim pratiocima. O tome da Vatikan nije kupio rublje u vrednosti od 10 miliona evra zbog kupovine ruskog gasa pisao je i specijalizovani portal koji se bavi cenama energenata OilPrice.com.

Među medijima iz Srbije koji su naseli na ovu šalu, osim portala Lajk.rs, našli su se i Alo, Informer, Nulta tačka, Šok vesti, Iskra, Web tribune, Srbin info, Srbija danas i portal Srpskog telegrafa Republika, a dezinformacije se našla i na Jutjub kanalu Pretres news. Portali Kurir i 24 sedam na vreme su shvatili da se radi o šali.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA