Jovana Stojković – pregled naučne produkcije


Rođena je 1981. godine u Negotinu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga, školovanje nastavlja u Beogradu na Medicinskom fakultetu. Položila je specijalistički ispit iz psihijatrije i dobila zvanje specijaliste psihijatra. Deset godina radi u psihijatrijskoj ustanovi, navodi se u njenoj biografiji na sajtu pokreta Živim za Srbiju koji je osnovala 2018. godine i na čijem je čelu. Na sajtu njene orgnizacije ističe se da je javni rad počela 2015. godine u jednom udruženju roditelja, boreći se za izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za koji dr Stojković smatra da krši Ustav Republike Srbije kao i druge domaće zakone, ali i međunarodne konvencije.

U njenoj biografiji još se navodi i da je bila učesnica niza patriotskih protesta u zemlji ali i protesta protiv obavezne vakcinacije u Rimu. Osnivačica je i nevladine organizacije „Pravo na izbor“ koja se bavi „pravima pacijenata i informisanom odlukom po pitanju vakcinacije u Srbiji“. Članica je i nekoliko međunarodnih organizacija koje se bave sličnim temama. Na parlamentarnim izborima 2020. pokret Živim za Srbiju Jovane Stojković nastupio je u koaliciji sa pokretom Levijatan, ali nisu uspeli da dobiju dovoljno glasova za ulazak u parlament, što se ponovilo i 2022. godine, kada je sa pokretom Dosta je bilo na parlamentarnim izborima nastupila u koaliciji Suverenisti.

Jovanu Stojković su domaći portali za proveru činjenica nekoliko puta su uhvatili u prenošenju netačnih i manipulativnih informacija (1, 2, 3, 4), a prošle godine bila je i privedena na informativni razgovor zbog „svojih antivakserskih stavova, širenja netačnih i poluistinitih informacija“ piše Danas. Ubrzo potom joj je, po nalogu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, oduzeta Fejsbuk stranica sa više od 80.000 pratilaca.

Analiza naučne produkcije korona influensera koju je sproveo FakeNews Tragač pokazuje da je Jovana Stojković do kraja oktobra 2021. objavila jedan kategorizovan naučni rad, u kategoriji M23:

Jašović-Gašić, M., Lačković, M., Dunjić-Kostić, B., Pantović, M. M., Cvetić, T., Damjanović, A., … & Jovanović, A. A. (2010). Critical review of studies on quality of life in psychiatric patients published in Serbian medical journals from 2000 to 2009. Psychiatria Danubina22(4.), 488-494. M23

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA