Aktiviran lažni sajt Tehnomanije po uzoru na lažni sajt MTS-a


Na internetu je aktivan veb-sajt čiji se kreatori predstavljaju kao kompanija Tehnomanija, koja preko „programa nagrađivanja kupaca” navodno poklanja mobilne telefone nasumičnim srećnicima nakon popunjavanja ankete. Prevara se ostvaruje upotrebom više manipulativnih tehnika, koje za cilj imaju prikupljanje i zloupotrebu podataka, a metode kao i izgled sajta su gotovo identični prevari o kojoj je Tragač već pisao, a gde su se kreatori sakrivali iza brenda telekomunikacionog operatora MTS.

 

Apple Iphone 12, Samsung Galaxy S20 ili Samsung Galaxy S9

Nagradna igra o kojoj je reč se zove „Tehnomanija program nagrađivanja kupaca”, a preuzeti identitet upotpunjen je zvaničnim logom kompanije, ali i anketom koja se sastoji od pažljivo biranih pitanja, koja bi eventualno mogla da postavi i pomenuta kompanija.

Posle ankete, svaki korisnik postaje jedan od „100 nasumično odabranih korisnika” i dobija opciju da izabere jedan od mobilnih telefona. Zatim sledi finalna redirekcija koja internet-korisnika usmerava ka sajtu na kojem ispunjava lične podatke za dostavu i plaćanje usluga kurirske službe, te prevarantu daje podatke potrebne za zloupotrebu.

Na dnu sajta nalaze se komentari koji su identični onim na veb-sajtu gde su se prevaranti predstavljali kao MTS. Ukoliko pokušate da napišete novi komentar moguće je uneti samo tekst poruke, ali ne i fotografiju, niti ime i prezime, što su stavke koji imaju ostali prikazani komentari. Vreme ispod komentara se ne menja, pa će i posle nekoliko sati provedenih na sajtu stajati isti broj minuta koji su prošli od komentarisanja, dok je vreme početka nagradne igre promenljivo i formira se na osnovu datuma kada ste pristupili ovom internet-sajtu.

Iz Tehnomanije za FakeNews Tragač potvrđuju da će promocije koje sprovode uvek doći sa njihovih kanala komunikacije i sa zvaničnog sajta. „Naša kompanija trenutno ne sprovodi akciju ni promociju kojom deli telefone ljudima koji popune anketu na pomenutom sajtu”, kažu iz Tehnomanije za Tragač.

 

Metode obmane

Prevaranti koriste preusmeravanje kako bi namamili korisnike da dođu na njihov obmanujući veb-sajt, odnosno redirekciju koja korisnika sa jednog internet-domena dovodi na drugi. Za ovakve prevare često se koriste tek ugašeni i neaktivni sajtovi, domena na jeziku na kojem je i obmana, a koji su usput i hiperlinkovani na drugim veb-sajtovima, forumima ili blogovima. Takođe se desi da kreatori linkove ka sajtu šalju u okviru elektronskih poruka, a sâm domen je lako prepoznatljiv jer je sastavljen od dugačkog niza alfanumeričkih znakova koje niste svojevoljno uneli u pretraživač.

Kada je korisnik privučen, sledi pecanje (engl. phishing), prevara koja je najčešće maskirana u dobro poznat entitet i kojoj je cilj da internet-korisnik pomisli kako su proizvod ili usluga sa veb-sajta nešto što može da dobije besplatno i uz malo truda, ili nešto zbog čega hitno mora da reaguje. U tom svetlu često se javljaju sajtovi koji vas obaveštavaju da hitno morate promeniti šifru ili se javiti operateru u banci zbog problema na računu.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA