Čudesan put citata o ljubaznosti: od Platona do Marinka Madžgalja


Na Fejsbuk stranici Duško Radović 29. maja postavljena je objava s fotografijom našeg pokojnog glumca Marinka Madžgalja i sledećim citatom: „Svako koga sretnete bije bitku o kojoj vi ne znate ništa, zato budite ljubazni. Uvek.” Ovaj inspirativni citat brzo je dobio 2,6 hiljade lajkova i mnoštvo pozitivnih komentara: „Mudre reči mladog, talentovanog glumca koji nas je prerano napustio!”, „Divno rečeno, omiljeni glumac u svakoj ulozi”, „Istina”, „Tačno”…

Međutim, ako se preko Gugla pretraži engleski prevod ovih reči – „Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be Kind. Always” – dobićemo milione rezultata na najrazličitijim sajtovima, kao i pregršt vizuala na kojima je ovaj citat pripisivan različitim ljudima. Na društvenim mrežama redovno se, nepresušno i iznova pojavljuju ove reči kao motivacione poruke i posteri (Tviter, Redit, Instagram, Facebook, Jutjub…).

Varijacije vizuala s navodnim citatom Marinka Madžgalja

Identičan citat pojavio se i u poznatoj norveškoj tinejdžerskoj seriji Skam iz 2015. godine, pa se redovno deli i među obožavaocima ove serije. Većina objava na ovim mrežama prenosi citat bez navođenja autora, ali se na različitim mestima  pripisuje pokojnom američkom glumcu Robinu Vilijamsu, grčkom filozofu Platonu, američkom piscu Bredu Melceru

Pošto je ovaj citat tako sveprisutan i opšte korišćen, u različitim varijacijama ali sa istom porukom, neki mediji na engleskom su već pokušali da dođu do originalnog autorstva ove poruke. I tu, očekivano, nema Marinka Madžgalja.

Medij CheckYourFact je tako dokazao da ovih reči nema nigde u Platonovim delima, dok je Quote Investigator uradio detaljnu analizu istorije ove rečenice u knjigama i novinama na engleskom i došao do sledećeg zaključka: ove reči najverovatnije potiču od škotskog pisca iz 19. veka Iana Meklarena.

Navodni citat Marinka Madžgalja već se pojavljivao na Fejsbuk stranicama Od knjige do duše i Life Press Magazin, ali bez navođenja autora. Stranice Dnevna doza kreativnosti i Novosti Magazin pripisivale su ga našem glumcu, stranica Divna mama Platonu a Novi početak – Sokratu.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA