Srpski telegraf ponovo izmišlja Orbanove planove za Srbiju ― demanti iz Parlamenta Mađarske


Dnevni list Srpski telegraf objavio je ovog četvrtka na naslovnoj strani da Orban traži vojsku Еvrope i u njoj hoće i Srbiju”. I dok je tvrdnja da se Mađarska zalaže za formiranje zajedničke, evropske vojske istinita, priključivanje Srbije toj vojsci nije među predlozima naših severnih suseda Evropskoj uniji. To je FN Tragaču potvrđeno i u Parlamentu Mađarske.

Srpski telegraf u svom tekstu bavio se nedavno obznanjenim stavom Mađarske o budućnosti EU koji je mađarski parlament usvojio prošlog utorka. Iako se u ovom stavu po jedanput pominju i evropska vojska i Zapadni Balkan, u njemu nigde ne piše da bi Srbija mogla biti deo potencijalne evropske armije. Na prvoj strani ovog dokumenta navodi se da „Evropa mora biti u stanju da se odbrani”, te da „zajednička evropska vojska mora biti postavljena kao čuvar evropske bezbednosti”. Zapadni Balkan pominje se na drugoj, pretposlednjoj strani ovog dokumenta, gde je označeno da „evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana mora biti posebno ojačana ugovorima”.

Bez obzira na to, Srpski telegraf piše da „mađarski parlament kao ključne poteze, navodi formiranje zajedničke evropske vojske, u čiji sastav bi ušle i zemlje Zapadnog Balkana”. Kako bismo proverili ovu tvrdnju kontaktirali smo Parlament Mađarske, odakle nam je potvrđeno da informacije koje je Srpski telegraf plasirao ne odgovaraju istini.

„Mađarska vlada je za formiranje zajedničke, evropske vojske, ali to ne znači da je Mađarska za to da zemlje Zapadnog Balkana i Srbija budu deo nje bez članstva u EU. Naš stav je da evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana mora biti ojačana ugovorima”, poručuju iz Kancelarije za međunarodne komunikacije mađarskog parlamenta.

 

Fiktivne Orbanove unije

Inače, Srpski telegraf je i pre dve, i pre četiri godine Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu pripisivao planove koji su uključivali Srbiju, što se takođe ispostavilo kao netačno. Februara 2020. godine Srpski telegraf i drugi domaći tabloidi najavljivali su ulazak Srbije u tzv. Orbanovu uniju”, moćni evropski savez koji će zameniti EU. Dve godine ranije, Orban je – prema tumačenju Srpskog telegrafa – najavio realizaciju projekta E6 koji bi obuhvatio Srbiju i bio svojevrsna alternativa Evropskoj uniji. FN Tragač je utvrdio da su svi ovi navodni planovi premijera Mađarske zapravo slobodna tumačenja Srpskog telegrafa, baš kao i ulazak Srbije u sastav potencijalne evropske vojske.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA