Suze, kuknjava i podmetanje klipova: Srpski telegraf domaštao prilog HRT-a o inflaciji


Dnevni list Srpski telegraf u jučerašnjem štampanom izdanju i na svom portalu Republika objavio je kako su vesti na javnom servisu Hrvatske (HRT) „maltene počele u suzama“ jer su „troškovi za hranu u susednoj zemlji veći čak 18,3% na godišnjem nivou“. U isto vreme, piše Srpski telegraf, „u Srbiji standard raste“, pa je „sad jasno zašto nam Hrvati podmeću klipove gde god to mogu“.

„Hrvatska radio-televizija počela je preksinoć vesti pričom o inflaciji u njihovoj zemlji, nakon čega su svoju statistiku uporedili sa stanjem u Srbiji. Poređenje za njih baš neslavno…“, navodi tabloid i kasnije dodaje kako je „došlo vreme da i u Zagrebu moraju da konstatuju da Srbija velikom brzinom grabi napred čak i u uslovima ekonomske krize koja trese čitavu planetu”.

Međutim, uvidom u prilog HRT-a o kom Srpski telegraf piše, redakcija FakeNews Tragača zaključila je da se na hrvatskom javnom servisu o Srbiji i standardu njenih građana uopšte nije ni govorilo. U prilogu HRT-a zaista je objavljeno da su troškovi za hranu u toj zemlji porasli za 18,3%, a da plate rastu 3 ili 4%, ali sem poređenja sa zemljama evrozone i Velikom Britanijom, nije se govorilo i o rastu cena, odnosno inflaciji, ili boljem standardu građana u Srbiji.

Čak i da su novinari HRT-a odlučili da porede inflaciju u Srbiji i Hrvatskoj tu ne bi bilo prostora za bilo kakvu senzaciju. Prema nedavno objavljenim podacima, u Srbiji je inflacija 12,8%, dok je u Hrvatskoj 12,3%.

 

O penzijama

Iako u prilogu HRT-a kojim se Srpski telegraf bavio nema ni reči o penzijama, domaći tabloid u svom tekstu navodi kako su hrvatski ekonomisti, uz konstatacije o rastu cena hrane, naglasili i da će „penzije biti veće, u proseku, tek oko 6%”. Zatim u narednom pasusu slede pohvale o najavljenom rastu srpskih penziija za 20,2% od januara naredne godine.

Ipak, činjenice nam govore da je nezahvalno porediti penzije u Srbiji s onima u Hrvatskoj. Prosečna penzija u Hrvatskoj u junu 2022. godine iznosila je 3.050 kuna (oko 406 eura), dok je prosečna penzija u Srbiji istog meseca iznosila 30.974 dinara (oko 264 eura). Ako bi naša prosečna penzija od janura naredne godine zaista porasla za oko 20%, ona i dalje ne bi dostigla vrednost hrvatske prosečne penzije, čak i pre nego što penzija u Hrvatskoj bude povećana, kako je zaista najavljeno, za oko 6%.

 

U Hrvatskoj divljaju cene”

Inače, ovo nije prvi put da se domaći tabloidi naslađuju rastom cena u susednoj Hrvatskoj, dok istovremeno hvale ekonomske prilike u Srbiji. FN Tragač već je zabeležio manipulaciju Informera koji je objavio da „u Hrvatskoj divlja cena hleba, pa je vekna već oko 2,5 evra“, iako se vekna hleba u Hrvatskoj može kupiti i za jedan evro. Takođe, mnoštvo portala tokom leta objavilo je kako je cena hleba u Hrvatskoj dostigla cenu kilograma svinjetine, što je istinito jedino ako kupujete specijalnu vrstu hleba koji košta oko 50 kuna (6,66 eura), a ne bilo koji hleb.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA