Ćuprija, Drina i Drena: Moja majka je čitala Andrića


Dešava se, s vremena na vreme, da nam čitaoci pošalju molbu da proverimo određeni medijski sadržaj za koji se – na kraju – ispostavi da je tačan ili tek blago manipulativan, ali bez eksplicitne laži. Svoje kratke zaključke o takvim slučajevima uvrštavamo u rubriku Međutim. Međutim, pre dve sedmice stigla nam je molba čije razjašnjenje zahteva nešto više prostora. Čitalac je uz link vesti sa portala Nova dostavio i sledeću propratnu poruku:

Po hiljaditi put ponovljena vest da je Robert de Niro ćerki dao ime Drina po reci Drini. Vest je lažna iz više razloga: ime ćerke nije Drina, nego Drena, zatim, ime Drena jeste retko, ali nije nesvakidašnje – postoji od ranije i predstavlja oblik imena Andrea, i najzad, Drena uopšte nije De Nirova rođena ćerka, nego ju je usvojio kada se oženio njenom majkom, 1976. godine, kada je sama Drena tad već imala pet godina, tako da joj on nikako nije mogao dati ime. Ukratko, prototip lažne vesti koja se uporno ponavlja. Iako je reč o vesti iz oblasti šou biznisa, mislim da je u pitanju toliko puta ponovljena laž i da je De Niro toliko poznata ličnost da zaslužuje vašu pažnju.

Copy-paste pripovest

I zaista: već najmanje 14 godina se u domaćim medijima pojavljuje informacija da je slavni glumac dao svojoj kćerki ime po reci Drini: 2008. godine o tome je izveštavala Politika, a zatim slede – 2009. B92, 2015. InfoLo, 2016. Serbia.com, 2017. Steemit (tekst na engleskom), 2019. Blic, Telegraf, Alo, Luftika, Elle, Blic, Srpska Info, Etno selo Sunčana reka – Facebook, 2020. Blic, Trebinje Live, All About Serbia, Report.RS, Jutjub kanal obavesti me, Jutjub Balkan Online, 2021 Mondo, Wanted, Objektiv, Alo, Espreso, Kurir, Luftika, 2022. Espreso, Nova, Opanak, Jutjub Nenad Ulemek, kao i Ordinacija, Portal Mladi, i Qwizzeria (na engleskom).

U ovim tekstovima najčešće se navodi kako je „De Niro pročitao roman Na Drini ćuprija, te ćerki dao ime Drina, što je i potvrđen podatak naveden u njenoj biografiji objavljenoj na IMDb-u (The Internet Movie Database)“.

Međutim, kako je čitalac koji nam se javio dobro primetio, Drina de Niro je kćerka američke glumice Dajen Abot iz njene prethodne veze, a Robert de Niro je Drinu usvojio tek 1976. godine, kada se venčao s Dajen.

Na IMDb stranici Drine de Niro, u odeljku Trivia, zaista stoji da je ime dobila po Andrićevom delu: „She was named after a river called Drina that is featured in the book The Bridge on the Drina by a Nobel-winning writer Ivo Andric“. Međutim, ovde se ne navodi konkretno da joj je Robert de Niro dao ime. Uz to, treba uzeti u obzir da trivije na ovom sajtu mogu da unose sami korisnici, na sličan način kao kako je to uređeno na Vikipediji, pa ne mora značiti da su podaci pouzdani.

Drina de Niro: Dobila sam ime po reci

Tragač je uspeo da dobije odgovor i od same Drine de Niro, koja nam je potvrdila da je njena majka izabrala ime nakon što je pročitala Andrićevu knjigu, te da je promenila I u E jer je znala da će na engleskom biti ’narušen’ izgovor imena ako se bude pisalo sa I (Drina – Drena).

Podatak da je Dajen Abot dala ime Drini navodi se i u jednoj od biografija Roberta de Nira – De Niro: Život Šona Levija iz 2014. godine: „Ona je imala kćerku, Drinu, koja je imenovana po reci u Jugoslaviji o kojoj je Abotova pročitala knjigu kada je bila trudna“.

Domaći mediji su i kroz druge priče pisali o navodnoj „posebnoj“ vezi Roberta de Nira sa Srbijom: pisano je to da se oseća kao Srbin, da osuđuje bombardovanje Srbije, kao i da bi želeo da igra Dražu Mihajlovića (Balkan Press, Web Tribune, Telegraf, Info glas). Neki mediji su tad dekonstruisali ove navode (2015. godine Radio Slobodna Evropa i B92, a 2022. Noizz).

Naposletku, da zaključimo – naš čitalac je delimično u pravu: Robert de Niro nije dao ime Drini, ali Drina ipak nosi ime po reci iz naslova Andrićevog romana.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (26. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode (1, 2).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA