Ne, Srbija se ne nalazi ispred 16 država EU prema razvoju e-uprave


Dnevni list Informer u jučerašnjem štampanom izdanju doneo je tekst pod naslovom „Srbija u digitalizaciji ispred 16 država EU“, dok je u podnaslovu dodao da se „E-uprava Srbije danas nalazi na 40. mestu u svetu, ispred Nemačke, Belgije, Irske, Poljske…“. Ipak, tumačenje novog izveštaja Ujedinjenih nacija o indeksu razvoja e-uprave koje je obavio Informer ne odgovara istini u potpunosti.

 

Od Grenade do Letonije

U prvoj rečenici teksta, Informer tačno navodi da se „Srbija nalazi među deset zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave“. I zaista, kada tabelu UN o indeksu razvoja e-uprave podesimo tako da se poredi napredak zemalja u odnosu na 2020. godinu, Srbija se nalazi na 9. mestu na svetu. Ipak, drugi deo te rečenice, kao i naslov – koji govore da smo po napretku bolji od 16 zemalja EU –  sporni su. Ako poredimo isključivo napredak zemalja u odnosu na 2020. godinu, Srbija je ispred 26, a ne 16 članica EU. Samo je Letonija više napredovala od Srbije.

Za tumačenje ovih podataka važno je sagledavanje ukupne slike o razvijenosti e-uprava u različitim državama sveta. Napredak Srbije jeste značajan, ali dobar plasman u kontekstu napretka omogućen je – pre svega – velikim prostorom za napredak koji je Srbija imala. Još više razloga za slavlje u tom kontekstu imali su prvoplasirana Grenada, drugoplasirana Ukrajina, trećeplasirana Gvineja, a potom i Turkmenistan, Mongolija, Uzbekistan

 

Dobri rezultati i senzacionalizam

Ako sagledamo ukupnu vrednost srpskog EGDI (e-governemnt development index)  indeksa Srbija je na 40. mestu u svetu, što je Informer takođe naveo u svom podnoslovu, ali i pogrešno dodao da smo „ispred Nemačke, Belgije, Irske, Poljske…“. Ispred ovih država članica EU jesmo ukoliko se sagleda napredak zemalja od 2020. godine do danas, ali nikako se ne može reći da je e-uprava Srbije „ispred“ ili bolja od e-uprava u tim zemljama.

EGDI Srbije u 2022. godini iznosi 0,8237; odmah ispred nas je (u Informeru pomenuta) Belgija, s rezultatom 0,8269. Nemačka ima rezultat koji iznosi 0,8770 i nalazi se na 22. mestu, dok je Poljska 34. sa rezultatom 0,8437, a Irska 30. sa rezulttom 0,8567. Iza Srbije je, ukupno gledano, šest zemalja Evropske unije i to su Hrvatska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska i Rumunija. Stoga, može se tvrditi da je e-uprava Srbije trenutno prema EGDI indeksu bolja jedino od tih zemalja EU, a ne od 16 država EU ili od Poljske, Belgije, Nemačke i Irske.

Istine radi, treba napomenuti da su pojedine informacije iz Informerovog teksta tačne i da zbog njih možemo biti zadovoljni. Indeks razvoja e-uprave Srbije zaista je u UN po prvi put označen kao „veoma visok“, što se može pročitati i u publikaciji UN o ovoj temi. Zatim, zaista jesmo najbolji u regionu prema indeksu EGDI, a svemu treba dodati i to da je Srbija skokom od 18 mesta prema napretku e-uprave ostvarila i treći napredak u Evropi, gde su od nas po napretku bolje samo Letonija i Ukrajina.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA