Informerova sekcija o Mundijalu sadrži niz prevarantskih reklama


Portal „Informer“ pokrenuo je uoči Mundijala sekciju „IZDVAJAMO ZA VAS KATAR 2022“, u kojoj se – uz vesti posvećene fudbalu – pojavljuju i različite reklame s magičnim rešenjima za zdravstvene probleme. Te reklame, sve do jedne, vode ka manipulativnim sajtovima, nalik desetinama drugih koje smo uvrstili u naš registar.

Prirodni napitak i veštački stručnjak

Jedna od manipulativnih reklama sadrži tekst o Goranu Saviću, navodno studentu iz Bačke Palanke, koji je – kako piše u tekstu portala Prirodni napitak – na Evropskom kongresu urologa predložio upotrebu jedinstvene formule koja omogućava potpuno izlečenje prostatitisa i sprečavanje smrtonosnih posledica. Međutim, fotografija sa skupa koju je ovaj portal iskoristio preuzeta je sa stok sajta alamy.com. Na verziji fotografije koja se nalazi na sajtu prirodninapitak.com nalaze se i prikaz mokraćne bešike i prostate, čega u originalu nema.

Sem toga, na zvaničnom sajtu Evropske asocijacije urologa moguće je videti da na ovogodišnjem kongresu nije bilo izlagača iz Srbije. U spornom tekstu navodi se da je u razvoju preparata Prostamid učestvovao i profesor Aleksandar Mišić, „urolog na medicinskom institutu“. Nepostojeći profesor prikazan je, takođe, pomoću stok fotografije.

Rešenja za sve probleme

Osim spasa za prostatu, reklame iz Informerovog odeljka o Mundijalu nude i rešenja za bolne zglobove („Herbolo“ sa sajta Volimo prirodu), gljivice na noktima (krema „Mikoherb“ sa sajta Planinski vazduh), probleme s vidom („O caps“ sa sajtova Planinski čajevi i Mednews), hemoroide („Hemoren“ sa sajta Volimo prirodu), višak kilograma („Keto diet“ sa sajta Lepota i zdravlje), celulit (krema „Celluvital“ sa sajta Caramel) ali i još jedan preparat za prostatitis („Prostate pure“ sa sajta Jecin blog).

Svi ovi sajtovi se, iz istih razloga, mogu označiti kao prevarantski i sve ih uvrštavamo u Tragačev Registar manipulativnih sajtova, čime je ukupan broj ovakvih onlajn destinacija koje smo detektovali povećan na 125.

Aleksandar Đokić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA